Друштво

Директор Ваздухополвног сервиса РС најавио тужбу против Вукановића и осталих


Након вишедневних прозивки и изношења неистина поводом летова Ваздухопловног сервиса Републике Српске, са циљем изазивања негативних емоција и неповјерења у Ваздухопловни сервис и институције Републике Српске, огласио се директор ове јавне установе Сретен Илић и најавио тужбе против медија и народног посланика Небојше Вукановића који су јавност довели у заблуду.

Директор Ваздухопловног сервиса Републике Српске Сретен Илић најавио је тужбе због изношења нетачних информација о летовима овог сервиса.

Илић је у саопштењу навео да су протеклих дана учестала објављивања нетачних информација појединих медија, као и појединачна обраћања поводом летова Ваздухопловног сервиса Републике Српске, са циљем изазивања негативних емоција и неповјерења у Ваздухопловни сервис и институције Републике Српске.

– Овакве крајње неодговорне изјаве, тачније лажи, које су изговорене у више наврата у посљедње вријеме, директно и индиректно утичу на безбједност наших ваздухопловних операција – истакао је он.

Илић је демантовао наводе које је посланик Небојша Вукановић изнио на сједници Народне скупштине Републике Српске 22. јуна, односно „информацију о лету за тзв. Минокос“.

Он је навео да ће дезинформације о летовима Владиног авиона за Брач и о „мистериозним путницима за Тиват“, добити епилог пред правосудним органима Републике Српске од којих ће, како је најавио, тражити правну заштиту.

– Одговорно тврдим да ниједан од наведених летова није извршен авионом Владе Републике Српске што се може провјерити и доказати. Да би било који авион са путницима полетио на међународни лет постоји неколико институција и служби које морају бити укључене и које морају одобрити операцију авиона и уредан статус путника како на полазном аеродрому тако и на крајњем одредишту лета. Кориштење информација са сајта Flight Radar нема доказну вриједност и њиховим законским прописима забрањено је да се исте износе у јавност, те ћемо се потрудити да на суду правно спојимо Flight Radar и интерпретатора горе наведених дезинформација – навео је Илић.

Он је додао да су се у Ваздухопловном сервису одлучили на тужбе за клевету „с обзиром да поједини посланици, медији, блогери итд. своје наводе заснивају на лажима и измишљотинама, и да њихова дрскост излази из оквира елементарне пристојности, те да овакво понашање битно утиче на безбједност посада и путника“.

– Имена ће бити наведена у тужби и јавност ће бити обавијештена о томе. У рјешавање ове ситуације укључићемо стручњаке из сусједних земаља из области безбједности цивилног ваздухопловства и ваздухопловног права који ће моћи да докажу да ове дезинформације угрожавају безбједност ваздухопловних операција које обавља Ваздухопловни сервис Републике Српске. Знамо да је ангажовање ових стручњака скупо, али такође знамо ко ће сносити трошкове – истакао је директор овог сервиса.

Илић је навео да изношење неистина наноси штету Ваздухопловном сервису и угрожава ваздухопловне операције, путнике, посаду, запослене и њихове породице.

– Како нас то појединци у медијима у задњих пар дана представљају јавности? Свакако, само не као озбиљне и одговорне људе, какви ми то заправо јесмо – истакао је директор Ваздухопловног сервиса Републике Српске.

Извор:РТРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!