Друштво

Сви педофили завршиће у регистру

Подијели...


Приједлог закона о измјени и допуни Закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, који ће се наћи на наредном скупштинском засједању у парламенту Српске, омогућиће да у такозвани регистар педофила буду уписани и они који су правоснажно осуђени према законима који су престали да важе.

То досад није било могуће па је дио педофила остао ван регистра, а тиме и ван контроле надлежних институција.

Наиме, Уставни суд Српске утврдио је недавно да у сагласности с Уставом није члан 3. став 2. овог закона, а та мањкавност је сада исправљена, односно долази до усклађивања с одлуком Уставног суда.

Тако ће се у измјени закона, који у НС РС иде по хитном поступку, наћи члан 3а, који омогућава да се у регистар упишу и они који су правоснажно осуђени према законима који су престали да важе.

Осим тога, приликом доношења оспорене одредбе НС РС је била обавезна да се изјасни и о постојању општег интереса у смислу да одредбе имају ретроактивно дејство, што тада није учињено, а сада је и то исправљено.

Стога, за предстојећу сједницу НС РС припремљена је и одлука о постојању општег интереса за одређивање повратног (ретроактивног) дејства споменуте одредбе.

И то није све – припремљена је за сједницу НС РС и одлука о пријевременом ступању на снагу измјена овог закона.

“У поступку доношења закона о измјени и допуни Закона посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце утврђено је да постоје нарочито оправдани разлози да тај закон ступи на снагу наредног дана од дана објављивања”, наводи се у тој одлуци.

Иванка Марковић, народна посланица и предсједница радне групе која је припремала овај закон, истиче да је изузетно значајно да се он усвоји на наредној сједници НС РС, јер се на тај начин они који су извршили кривична дјела на штету полног интегритета дјеце онемогућавају у њиховој намјери да буду избрисани из регистра.

“Ја мислим да ниједан посланик Народне скупштине, било да је из позиције или опозиције, неће имати ништа против овог закона и надам се да ће бити усвојен и да ће ступити на снагу дан након објављивања, управо да би се спријечило брисање ових лица која сам споменула из регистра”, рекла је Марковићева за “Независне новине”.

Из Министарства правде Српске кажу да су се, у складу са својим надлежностима, увијек залагали за унапређење заштите дјеце.

Истичу из ресорног министарства да је ријеч о најосјетљивијој категорији лица те ће се, стога, усвајањем овог закона омогућити упис у регистар свих лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела против полног интегритета извршена на штету дјеце и малољетних лица.

“Дакле, обезбиједиће се ретроактивно дејство закона, самим тим и упис у регистар према законима који су престали да важе, и на тај начин ће се обезбиједити заштита права дјеце од починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета”, појашњава у изјави за “Независне” Сања Џомбић, портпаролка Министарства правде Републике Српске.

Билећа Online је још прије 5 година својим ауторским текстом указивао на проблем насиља у породици и педофилије и предлагао законско рјешење које управо треба да добијемо у Народној Скупштини РС

Из Омбудсмана за дјецу РС подсјећају да је циљ регистра да дјеца буду заштићена.

“С обзиром на то да је регистар успостављен ради обезбјеђивања заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања, те спречавање лица правоснажно осуђених за та кривична дјела да поново изврше исто или слично кривично дјело, општи интерес да одредба члана 3а. допуњеног закона има повратно дејство дефинитивно постоји, а о истом ће се изјаснити Народна скупштина”, рекли су за “Независне новине” из Омбудсмана за дјецу РС.

У регистар се, иначе, уписују лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела као што су обљуба са дјететом млађим од 15 година, полна злоупотреба дјетета старијег од 15 година, навођење дјетета на присуствовање полним радњама, искориштавање дјеце за порнографију, упознавање дјеце с порнографијом, задовољење полних страсти пред дјететом итд.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!