Друштво

КОНАЧНО!Грађани БиХ коначно могу куповати и продавати на Амазону


Након 26 година постојања компанија Амазон је уврстила Босну и Херцеговину на своју листу, чиме је омогућена продаја, али и куповина преко ове највеће продавнице на свијету.

Професорица Економског факултета у Сарајеву Азра Заимовић је подијелила информацију да је за предузетнике у Босни и Херцеговини омогућена продаја на Амазону. Наиме, компанија Амазон је прије двије седмице ревидирала листу дозвољених земаља за регистрацију продавача и сада се на тој листи налази и наша земља.

У највећој онлине трговини на свијету сада се међу 188 земаља налази и Босна и Херцеговина, након што је Амазон додао нових 85 земаља.

Једини начин да продавачи из БиХ продају своје производе на Амазону био је тај да оснују предузеће и у некој од земаља из које је продаја дозвољена. То је свима стварало додатне трошкове и значајно отежавало приступ тржишту.

Омогућена и куповина

Klix.ba је испробао и открио да је Амазон коначно учинио доступном и куповину већине производа купцима из БиХ, јер је до сада било могуће куповати само одређене производе попут књига и ЦД/ДВД-ова, а од сада су доступни и техника, играчке, одјећа, па чак и храна.

Наравно, достава у БиХ из Америке с Амазон.цом је доста скупља него из Европе са нпр. Амазон.де.

Амазон је америчка компанија са сједиштем у Сетлу. Основао ју је Џеф Безос 1994. године, а покренута је 1995. године и једна је од првих великих компанија које се баве продајом разних производа посредством интернета.

Осим у Сједињеним Америчким Државама, Амазон има своје wеб странице и у Канади, Великој Британији, Њемачкој, Аустрији, Француској, Кини и Јапану.

Амазонов годишњи приход за 2020. годину износио је 386 милијарди долара, што је 37,62 посто више у односу на 2019. годину.

Амазон је годинама у самом врху највећих компанија на свијету, а посебан скок имали су током пандемије корона вируса када је порасла онлине куповина, због чега су најавили запошљавање десетина хиљада нових радника у Америци.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!