Друштво

Ултиматум бх властима из Стразбура. Рок први септембар 2021. године

Подијели...


Европски суд за људска права у Стразбуру дао је рок БиХ да се имплементира одлука “Сејдић и Финци”.

Из те европске институције позвали су власти БиХ да обезбиједе да се до 1. септембра 2021. припреми нацрт приједлога измјена Устава и Изборног закона, тако да се општи избори 2022. године одрже под условима који су у складу с Конвенцијом.

Такође, бх. власти су позване да убрзају процес изборне реформе како би се Устав и законски прописи у потпуности ускладили с пресудама Европског суда, наглашавајући у овом контексту да ће измјене Изборног закона без пратећих промјена Устава посљедње оставити дискриминаторне одредбе побијане пресудама Суда.

“Одлучили смо наставити испитивање ових случајева на састанку у септембру не би ли се до тада могао постићи опипљив напредак и потврдила њихова спремност да предузму нове радње како би обезбиједили да тужена држава у потпуности и ефикасно поштује своје обавезе које произлазе из пресуда Суда”, наводе из Суда у Старзбуру.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!