Требиње

Одабран пројектант аеродрома у Требињу


Институт за грађевинарство „ИГ“ из Бање Луке урадиће планску и пројектно-техничку документацију Аеродрома Требиње, а вриједност тог уговора је 68,08 милиона динара /око 1,1 милион евра/, објавило је предузеће „Аеродроми Србије“.

Бањолучки институт изабран је на тендеру који је у априлу расписало предузеће „Аеродроми Србије“, а рок за завршетак израде те документације је 180 дана, наведено је у одлуци предузећа.

На тендер се пријавила и компанија „Avic-intl erport construction“ из Кине с понудом која је износила 69,8 милиона динара.

– Прворангирани понуђач је изабран на основу примјене критеријума за додјелу уговора и доказао је да испуњава услове за квалитативни избор привредног субјекта, а понуда је дата у складу са захтјевима наручиоца наведеним у конкурсној документацији – наведено је у одлуци.

Локација за будући аеродром биће око 14 километара западно од центра града Требиња, у близини мјеста Талежа у Републици Српској.

Аеродром Требиње је заједнички и један од стратешких пројеката Србије и Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је почетком јуна да нема никаву сумњу да ће пројекат аеродрома у Требињу бити реализован и да мисли да ће бити врло конкурентан, те да ће то значити много за Требиње, за Републику Српску, али и за Србију.

– Мислим да ће се Србија кретати у оквиру рокова које је задала. Некада, када радите крупне пројекте, може да се догоди и да се ти рокови нешто помјере – рекла је Цвијановић новинарима у Требињу.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је крајем маја да је планирано да сљедеће године почне градња аеродрома.

– У буџету Републике Србије дефинисан је дио средстава за експропријацију земљишта, коју ћемо започети већ у овој години. Надам се да до краја године можемо завршити све неопходне процедуре да бисмо са изградњом аеродрома могли да кренемо већ у сљедећој години – рекао је Ћорић.

Извор:СРНА

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!