Свијет

Вучић оштар у обраћању СБ УН

Подијели...


Предсједнику Србије Александру Вучићу је омогућено видео укључење у сједницу Савјета безбједности УН, у коме је изнио ставове Србије о пресуди генералу Ратку Младићу и оптужницама Хашког трибунала против два члана Српске радикалне странке.

Предсједник Србије је рекао да ће прво говорити о односима Србије према Механизму, а потом о раду тог тијела.

Вучић је подсјетио да је Србија предложила Савјету безбједности да осуђеници служе своје казне у Србији, али да никакав одговор није добила.

“Природно је да Србија жели да њени држављани служе казну у Србији”, навео је предсједник Србије и указао да постоји посебан проблем на територији Косова и Метохије, гдје сада хоће да суде Србима којима су већ судили.

“Та територија је под привременим мандатом УН. Председник механизма је поднео извештај о наводном неиспуњавању правила, зато што нису изручени Петар Јојић и Вјерица Радета. Њихов случај је повезан са случајем Војислава Шешеља, а он је своје одслужио у Хагу”, казао је Вучић.

Председник је рекао да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са механизмом, и да је Виши суд у Београду донио одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

Вучић је подсетио да је Србија Хашком трибуналу испоручила све оптужене.

“Подсећам вас да је Република Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, и такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији. На крају желим да вас све подсетим да је Француска на захтев за изручење Хартманове због непоштовања суда одбила да је изручи, зато што то закон не дозвољава. Вашим захтевима да Србија изручи Радету и Јојића ви показујете непоштовање према Србији”, казао је предсједник Србије, преноси Пинк.

“Француска је спречила изручење, односно одбила изручење појединца, под образожењем да Француска не испоручује своје грађане”, рекао је Вучић.

Он је додао да су многи злочини почињени над Србима нису били од интересовања за МКТЈ.

“Србија осуђује све злочинце. Поред критике Србија је једина која отворено осуђује и злочине које су Срби починили, док у другим земљама не говоре о злочинима над Србима”, рекао је Вучић.

На сједници ће бити представљен извјештај Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, главног тужиоца Сержа Брамерца и предсједника Кармела Ађијуса.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!