Култура

Апел владике Јоаникија: Не уносите телефоне у цркве

Подијели...


Митрополит црногорско-приморски Јоаникије оштро је критиковао оне који су снимали вечеру у част његове добродошлице у Подгорицу по избору на трон Светог Петра Цетињског и позвао све да се, како је навео, „ману ћорава посла”.

Видео записи и фотографије са вечере добродошлице у Патријаршијском дому у Подгорици осванули су у делу подгоричких медија и изазвали бурне коментаре, на штету Цркве.

Митрополит је тим поводом позвао вернике да у Цркву не улазе са телефонима, већ да их или оставе у својим аутомобилима или их искључе.

Митрополит се током јучерашње службе у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу осврнуо на праксу снимања за трпезом, поручујући да то није пристојно.

„Благословено је да по један фото-апарат или једна камера, дискретно снима у току службе, макар најупечатљивије делове. Ово што се сада узобичајило, прекршило је сваку меру. Дођемо на неку службу, на неки велики црквени сабор, сви држе подигнуте мобилне телефоне и сви снимају. Стварно премного. Да ли ти људи учествују на служби како ваља”, упитао је митрополит, пренео је Танјуг.

Поручио је да у Цркви верници треба да отворе своја срца, а не мобилне телефоне.

„Маните беспослице и ситнице, оповршисмо све, претерасмо, морамо се враћати на прави пут. Ничему то не води”, рекао је Јоаникије, пренео је портал МЦП.

Говорећи о снимању за трпезом, митрополит је рекао:

„Па људи смо. Али да ли је то пристојно снимати, да ли је то у реду? Позовем те кући, па ме снимаш. Или дошао сам ти у госте, па снимаш домаћина. Није лепо. А да не причамо која се све искушења после дешавају са тим снимцима, како се то лепо користи против цркве, против хришћана, против наше вере, против свештеника. Маните се ћорава посла…”, поручио је Јоаникије.

Извор:ПОЛИТИКА


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!