Србија

Вучић: Торлак ефикасан као калашњиков. Вучић и Путин озваничили почетак производње руске вакцине у Србији


Институт Торлак је “ефикасан као калашњиков”, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, обраћајући се Владимиру Путину, предсједнику Русије, након што су данас означили почетак производње вакцине “Спутник В” у Србији, док је грађанима Србије поручио да је данас из братске Русије у Србију стигло ефикасно оружје против вируса корона.

Предсједник Вучић је, обраћајући се на руском језику, истакао да му велику част и лично задовољство представља то што је у прилици да означи почетак производње вакцине “Спутник В” у Србији.

Вучић је захвалио Русији и руском предсједнику на подршци коју су пружили Србији током борбе с вирусом корона, наводећи да је сарадња двије земље у тој борби резултирала данас тим да се у Србији почне с производњом руске вакцине.

Према његовим ријечима, Србија је прва изразила жељу да се упозна с техником и наручила потребан материјал за производњу вакцине.

“Хуманост председника Путина и руског народа помаже Србији да поврати Институту Торлак место међународног и регионалног центра за производњу вакцине”, казао је Вучић.

“Наше земље пружају једна другој бесконачну подршку”, казао је предсједник Србије, наводећи да му задовољство и част представља и то што присуствује још једном од историјских догађаја који ће то пријатељство и сарадњу учврстити.

Вучић и Путин, су поручили да се против вируса корона можемо изборити само удруженим снагама на глобалном нивоу.

Руски предсједник Владимир Путин истакао је да је ефикасна борба против вируса корона могућа само удруженим напорима на глобалном нивоу, а да је управо вакцина потребна за очување здравља и живота људи.

Како је навео, Русија је отворена за сарадњу са свим земљама.

“То је наш принципијелни став. Отворени смо за сарадњу са свима у области епидемиолошке безбједности”, казао је Путин који се, као и предсједник Вучић обратио путем видео-бима.

Путин је указао и на то да је, када је ријеч о борби за здравље и животе људи, потребно оставити по страни политичке несугласице док траје пандемија.

Такође, руски предсједник примијетио је и да “чудно и контрапродуктивно изгледају покушаји неких партнера да ограниче примјену руске вакцине”.

Према његовим ријечима, Русија је прешла велики пут до међународног признања вакцине, према којој су у почетку били скептични.

Додао је и да је ефикасност вакцине “Спутник В” данас међу највећим у свијету.

Дугме којим је покренута трака са које ће излазити бочице напуњене у Торлаку данас је притиснула директорка Института др Вера Стоиљковић.

Србија је тако постала прва земља у Европи која производи руску вакцину.

У првом периоду, од четири до шест мјесеци, Торлак ће произвести четири милиона вакцина “Спутњик В”.

Очекује се да би прва вакцина из Торлака могла да дође до пункта за вакцинацију за десетак дана.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!