Требиње

Министар Шеранић отворио у Требињу 19. симпозијум медицинских сестара, бабица и техничара РС

Подијели...


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић отворио је синоћ у Требињу 19. Симпозијум медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске.

Шеранић је истакао да је пандемија вируса корона најбоље показала колико су медицинске сесте и техничари незаобилазни у здравственом систему Републици Српској и колико је ова професија важна за животе свих грађана Српске.

„Медициснке сестре, техничари и бабице – који су иначе најбројнији здравственом систему Републике Српске – представљају његов истински стуб и свједоче о истинском пожртвовању за здравље нашег становништва“, поручио је Шеранић.

Он је казао да је удружење које окупља ову медицинску професију у Републици Српској веома важан партнер министарства здравља.

„Кроз ово министарство су добили прилику да креирају систем у којем раде, прилике за усавршавања, да оснаже своје компентенције, да себи праве боље услове него што су били раније. Не заборавимо да смо и у оквиру Владе у посљедњих годину дана гледали начине како да им помогнемо – да им побољшамо плате, додијелимо и одређене једнократне помоћи, а наравно да ћемо радити и даље на томе, да све то буде и веће и боље“, поручио је Шеранић.

Предсједник Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске Живана Вуковић Костић казала је да ову друштво постоји већ 23 године, да се у првом реду бави едукацијом овог здравственог кадра, те да је ријеч о асоцијацији чији су чланови и препознати и признати у региону и свијету.

„Препознали смо да је едукација најважнија за медицинске сестре. То се показало и прошле године током пандемије, гдје су оне пратећи савремена достигнућа у здравственој њези дали изузетан допринос у борби за здравље пацијената“, казала је  Вуковић Костић.

Додала је да је 19. симпозијум у Требињу окупио око 150 учесника, а уз медининске сестре, техничаре и бабице свих здравствених установа Српске, у размјени знања и искустава ове године учествују и њихове колеге из Словеније, Хрватске, Србије, Сјеверне Македоније, Федерације БиХ, те Швајцарске, Њемачке и Шведске.

„Осим ковида, који је прошле године свима нама био главна тема – бавићемо се овај пут и неким другим, попут етике у сестринству, колико смо добро заштићене у нашем раду, такође и униформама које су заштитни знак наше професије, а у оквиру чега ћемо имати и модну ревију сестринских униформи кроз историју“, истакла је Вуковић Костић.

Извор:РАДИО ТРЕБИЊЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!