Политика

Вучић: Неће бити лако са високим представником. Србија уз Републику Српску


Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да нема никакве сумње да ће долазак новог високог представника у БиХ бити много тежи за Републику Српску и поручио да Србија мора увијек да буде уз Српску.

Вучић је рекао да нема никакве сумње да ће бити много теже Српској, као и да ће Нијемци дати све од себе да (од БиХ) направе, како кажу, функционалну државу, а то значи узимање компетенција власти Републике Српске.

– Неће бити лака ситуација за нас, ни за мене, јер са једне стране Србија мора да разговара с њемачким представницима, али Србија мора и да буде увијек уз Републику Српску. Зато желим да саслушам (делегацију из Републике Српске) – рекао је Вучић.

Он је навео да није било гласања у Савјету безбједности о новом високом представнику и да разумије ставове српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и људи из Српске, који су “сити долазака људи са стране који треба да управљају БиХ”.

– Није лако водити Републику Српску; мени је много лакше, јер водим суверену и независну земљу – рекао је Вучић за Телевизију “Хепи”.

Он је истакао да треба имати у виду да Србија мора да чува леђа и БиХ, али и Републици Српској унутар БиХ, јер ако то Србија не буде чинила неће чинити нико у сваком смислу, и финансијском, економском и здравственом.

Вучић је рекао да познаје њемачког дипломату Кристијана Шмита и да је ријеч о једном од најснажнијих политичара Њемачке.

– То је човјек за којег не мислим да мрзи Србију и српски народ, али разумијем са друге стране ставове Додика и људи у Републици Српској – рекао је Вучић и додао да је за сваку суверену земљу логично што се тражи укидање ОХР-а.

Он је поручио да жели да се продужи “неконфротација, мир, стабилност и економски раст”.

Вучић је најавио да у уторак креће исплата финансијске помоћи општинама Костајница, Козарска Дубица, Невесиње и Дрвар.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!