Република Српска

Република Српска разматра отварања представништва у Кини


Влада Републике Српске разматра отварања представништва у Кини, које би било девето по реду.

Ову информацију је потврдио министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, одговарајући на питање народног посланика Дениса Шулића.

“Свакако је један од приоритета јачање сарадње са НР Кином која је за нас веома важан партнер и у том контексту и разматрање могућности отварања представништва у тој земљи. Сарадња Српске са  Кином је успостављена и развија се кроз потписане споразуме и пројекте првенствено из области привреде (енергетика, саобраћај) и културе, као и образовања, здравља и другим областима од обостраног интереса”, навео је Клокић у свом одговору.

Додаје како је за Владу Републике Српске даље ширење мреже представништава значајно и актуелно питање али да је због избијања пандемије вируса корона ограничила активности усмјерене у том правцу.

Подсјећамо, представништва Републике Српске у иностранству, оснива Влада.

По закону у њима би требали да се обављају послови од интереса за Републику Српску у области привредне, научно-техничке, културне, просвјетне, социјалне, информативне, спортске и друге сарадње.

Средства се обезбјеђују у буџету односно у оквиру буџетских средстава стављених на располагање Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу за сваку фискалну годину.

Тренутно Српска има осам представништава: Србији, Израелу, Аустрији, Белгији, Русији, Грчкој, Њемачкој и Сједињеним Америчким Државама.

Годишње се за њихове трошкове издваја око пет милиона марака и често су мета критика да разултати рада нису оправдали постојање.

Извор:КАПИТАЛ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!