Невесиње

Фрескописање Цркве Христовог Вазнесења у Невесињу завршава се на Спасовдан

Подијели...


Фрескописање Цркве Христовог Вазнесења у Невесињу приводи се крају, а тиме и уређење и реконструкција ове богомоље, које је почело прије 15 година.

Фрескопис је повјерен умјетницима из Србије, који би радове требало да заврше за 15 дана.

Невесињска богомоља саграђана је 1883. године, а од 2005. почели су обнова и реконструкција дотрајалих дијелова храма. Урађено је много посла, а најљепши, завршни – фрескопис, ових дана приводи се крају. Умјетници из Србије већ су доказани мајстори у том послу, који су осликавали храмове широм Српске и Србије. У Херцеговини се осјећау као домаћи и почаствовани су што, на овај начин, доприносе обнови храмова и учвршћивању вјере.

Свештенство наглашава да Црква с овим украшавањем добија још љепши излед, а да вјерни народ у осликаној богомољи има осјећај као да се истински налази у царству Божијем. За завршетак фрескописа потребно је око 28.000 КМ. Новац су великим дијелом обезбиједили донатори и приложници храма.

Невесињска светиња требало би да заблиста у пуном сјају за петнаест дана, на крсну славу Храма – Спасовдан.

Извор:РТРС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!