Петровић: Улагањем у обновљиве изворе сачувати најнижу цијену електричне енергије у региону Петровић: Улагањем у обновљиве изворе сачувати најнижу цијену електричне енергије у региону
Подијели...“Циљ Електропривреде Републике Српске и Владе Републике Српске је што хитније улагање у изградњу објеката из обновљивих извора енергије јер ћемо на тај начин... Петровић: Улагањем у обновљиве изворе сачувати најнижу цијену електричне енергије у региону
Подијели...


“Циљ Електропривреде Републике Српске и Владе Републике Српске је што хитније улагање у изградњу објеката из обновљивих извора енергије јер ћемо на тај начин сачувати најнижу цијену електричне енергије за домаћинства у Републици Српској”, изјавио је Лука Петровић, генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Он је прецизирао да је 40 одсто производње МХ ЕРС из обновљивих извора енергије, а да је циљ да се у наредном периоду тај проценат повећа на 60 одсто и због тога је кључна изградња објеката ХЕ Дабар, ХЕ Бук Бијела, ХЕ Бистрица, Соларна електрана Требиње и вјетро парк Хргуд.

Петровић је нагласио да Република Српска има огромне водене потенцијале и велике потенцијале за развој објеката из вјетро и енергије сунца.

Генерални директор Електропривреде појаснио је да енергија вјетра не спада у управљиве, односно стабилне изворе енергије и да њено балансирање кошта инвеститора због чега се МХ ЕРС опредијелио првенствено за изградњу хидро електрана и соларних електрана.

“До сада смо развили 247 мегавата соларних пројеката Требиње – Љубиње који ће са пројектима хидроелектрана служити да продајемо балансирану енергију земљама окружења”, казао је Петровић.

Он је нагласио да 13. јула ове године Европска комисија уводи “бордер карбон”, односно границу за енергију која је произведена из термоелектрана.

“Све чланице ЕУ већ плаћају емисију угљендиоксида (CO2) која износи 54 евра по мегават сату (54 ЕУР/ 1 MWh) , а ми за сада ту накнаду не плаћамо и постоји идеја да неким симболичним учешћем од око 5 процената покажемо добру вољу да се крећемо ка принципима ЕУ и тај новац уложимо у наше пројекте из обновљивих извора” , рекао је Петровић.

Он је навео да БиХ коначно мора да схвати и прихвати да је изградња енергетских објеката и конкурисање на грантове ЕУ од великог значаја и за Републику Српску и за Федерацију БиХ и да појединци и институције на нивоу БиХ треба да престану са блокадама пројеката од општег интереса.

“У БиХ треба да схвате да ће од ових пројеката, рецимо ХЕ БУK Бијела велику корист имати и Федерација јер ће се новац за ПДВ од продаје електричне енергије уплаћивати Босни и Херцеговини, односно и Федерацији БИХ”, казао је Петровић.

Билећа Online


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *