Федерација БиХ

Градња пута „Столац-Неум“ у току: Сигуран и брз пут до мора


Нова саобраћајница од Стоца до Неума која повезује једину бх. дестинацију на Јадрану са остатком наше земље и сматра се једним од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у овом дијелу БиХ гради се пуном паром.

Да је значајан дио саобраћајнице урађен и да су радови у пуном јеку увјерила се наша екипа приликом вожње од Стоца до Неума.

Нови пут који се гради од Стоца према Неуму омогућиће грађанима БиХ бржи и сигурнији одлазак на море те уклонити бројне баријере које су постојале између јединог бх. града на мору са остатком земље.

Сточанима ће коначно бити остварен дугогодишњи сан да им је море на дохват руке, а остатку грађана земље омогућиће сигурну вожњу без застоја и чекања на граничним прелазима.

Изградња нове саобраћајнице вриједна 72 милиона КМ сматра се једним од најзначајнијих инфраструктурних пројеката који ће Федерацију отворити према јединој дестинацији на мору у БиХ.

Радови на изградњи магистралног пута М-17.3 Неум – Столац, дужине 36,5 км, изводе се у складу са планираном динамиком, а окончање радова очекује се почетком наредне године.

Изградњом ове модерне саобраћајнице ријешиће се проблем прометне повезаности обале Јадранског мора и подручја Неума са остатком ХНК, а тиме и цијеле БиХ, те позитивно утицати на конкурентност привреде Стоца и Неума.

Предузетници из Неума кажу како је за њих изградња новог пута непроцјењива, јер како причају за портал „Клиx“ проблеме које су имали због тога што су лошом саобраћајном инфраструктуром били одвојени од остатка земље су многи.

За све што је саграђено у Неуму послије рата тврде предузетници морали су довести преко Свитаве, јер транзит преко Хрватске од рата им није дозвољен што је стварало огромни проблем свима који су улагали и градили у том мјесту.

Један од предузетника који извози своје производе у Хрватску из Неума прича како је годинама приморан сву робу возити преко Свитаве до Бијаче да би ту робу царинио и магистралним путем се враћао у Дубровник, јер два гранична прелаза између Неума и Хрватске нису царински.

„Изградњом ове цесте ми ћемо до Мостара сада имати 45 минута вожње без граница и без гужви, а пут је заста одличан и сигуран, што је веома значајно за све нас“, говоре мјештани Неума поменутом порталу сретни што се њихов дугогодишњи проблем повезаности са остатком земље коначно рјешава.

Изградња магистралног пута Столац-Неум је почела у априлу 2018. године, а окончање се очекује почетком 2022 године. Средства за изградњу овог пута дио су програма изградње и модернизације магистралног пута у ФБиХ у вриједности од 173 милиона КМ.

Ријеч је о кредитним средствима Свјетске банке, Европске инвестицијске банке и Европске банке за обнову и развој.

Извор:КЛИКС

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!