Друштво

БиХ добија нови регистар: Све о запосленим у јавном сектору на једном мјесту


Савјет министара БиХ задужио је Министарство правде БиХ да заједно са Агенцијом за државну службу БиХ предложи измјене Закона о државној служби у институцијама БиХ на начин да ова агенција води регистар свих запослених у јавном сектору у Босни и Херцеговини осим безбједносних структура.

На овај начин, односно уколико измјене и допуне Закона о државној служби у институцијама БиХ добију подршку парламента БиХ, Агенција ће моћи коначно успоставити регистар о којем се прича већ годинама, а чију успоставу је раније, између осталих, кочила и Агенција за заштиту личних података.

„Коначно се нешто почело дешавати по том питању. Савјет министара БиХ по закључку парламента БиХ од прошле године има обавезу да омогући успостављање тог регистра и вјерујем да ћемо најдаље у наредна четири мјесеца имати законску основу за успоставу регистра свих запослених осим професионалних војних лица, полицијских службеника и запослених у Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ“, рекао је Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу Босне и Херцеговине.

Иначе, израда регистра запослених је обавеза Босне и Херцеговине већ неколико година.

На његовој изради прво су инсистирали у Свјетској банци, а касније и из Европске уније с обзиром на то да готово све земље у региону то имају и уредиле су га посебним законом.

Првобитно размишљање у БиХ је било да се иде у израду новог и посебног закона о регистру запослених, међутим од тога се одустало јер врло вјероватно посебан закон не био добио подршку.

Како су раније објашњавали стручњаци, регистар запослених у јавној управи предуслов је за почетак било какве рефорне јавне управе јер тренутне процјене о броју запослених у институцијама БиХ варирају.

Док једни тврде да је у институцијама БиХ запослено више од 22.000 људи, други пак сматрају да је тај број далеко мањи и да се у посљедњих неколико година смањује.

Оно што је чињеница јесте да се на плате запослених годишње потроши готово 667 милиона КМ, а што показују и извјештаји о извршењу буџета.

„Регистар се може успоставити брзо, с тим да треба софтверски надоградити систем који већ имамо, а који је развијен 2016. године уз помоћ Њемачке агенције за међународну помоћ и сарадњу (ГИЗ).

Тај систем који имамо довољан је и подразумијева само државне службенике, али с обзиром на то да ће закон ићи у смјеру да водимо регистар и осталих запослених биће потребна надоградња. Према првим процјенама, требаће нам око 200.000 КМ, али вјерујем да ће се моћи урадити и за мање пара“, рекао је Акшамија.

Како је планирано, регистар запослених у институцијама БиХ садржаваће име и презиме запосленог, радно мјесто на којем је запослен, пол, националност, образовање и године старости, а сви детаљи о садржају регистра мораће се уредити одлуком Савјета министара БиХ и то тек након што се измијени Закон о државним службеницима у институцијама БиХ.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!