Друштво

ВСТВ осудио понашање Небојше Вукановића према судијама у Требињу


Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) Босне и Херцеговине огласило се саопштењем у којем осуђују Небојшу Вукановића због његовог вербалног напада на судије у Требињу.

Поводом, како кажу, непримјерене комуникације посланика Народне скупштине Републике Српске с носиоцима правосудних функција и руководиоцима правосудних институција у Требињу, Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) указује на сљедеће чињенице:

„ВСТВ БиХ, као регулаторно тијело, има дужност осигурати независно, непристрано и професионално правосуђе те у оквиру својих надлежности има задатак осигурати и заштиту носилаца правосудних функција када су њихов професионални дигнитет и законом дефинисан положај угрожени. Вјерујемо да је догађајем, који се 24. маја 2021. године десио у Требињу, професионални положај носилаца правосудних функција, као и њихов људски и морални интегритет и дигнитет, био угрожен“, наводе у реакцији.

Поручују да цијене сваку конструктивну критику, али уједно осуђују нападе на носиоце правосудних функција кроз непримјерену комуникацију и понашање у јавном простору чему су били изложени предсједници Окружног и Основног суда у Требињу.

„Посебно забрињава чињеница што је догађај изазвао народни посланик Народне скупштине Републике Српске, односно представник законодавне власти и што је исти био усмјерен на представнике судске власти чиме се нарушава и хоризонтална подјела на три стуба власти на којима се темељи демократија једног друштва. Дијалог између представника судске, законодавне и извршне власти треба да се одвија унутар институција. ВСТВ БиХ и овим путем истиче да је спреман на сарадњу, дијалог и комуникацију те да ће са задовољством одговорити на сва релевантна питања везана за правосуђе пред Народном скупштином Републике Српске и свим другим законодавним и институцијама извршних власти у Босни и Херцеговини“, наводи се у саопштењу.

Наглашају да само кроз међусобно уважавање, професионалну комуникацију и примјерено понашање представника законодавне, извршне и судске власти, заједнички, може да се осигура владавина права наспрам нарушавања јавног реда и мира.

„Позивамо представнике законодавне власти, као и сваког грађанина, да уколико нису задовољни радом конкретног носиоца правосудне функције, поднесе адекватну пријаву која ће бити истражена од стране надлежног правосудног тијела“, поручују из ВСТВ-а.

Извор: ВСТВ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!