Привреда

Вишковић: Хидроелектране ће бити изграђене без обзира на све

Подијели...


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је увјерење да ће пројекат изградње хидроелектрана на Дрини бити доведен до краја, без обзира на нападе.

“Тешко ми је, као човјеку, коментарисати све те нападе. Дрина, на том потезу, ни са лијеве, ни са десне стране, није никаква граница. То је територија Републике Српске и то је право Републике Српске”, рекао је Вишковић за БХТ1, коментаришући осуде изградње хидроелектрана.

Он је рекао да је средњи ток Дрине од Бајине Баште према Братунцу, граница БиХ, те да је и ту у плану изградња хидроелектране.

“Зашто хидроцентрале на ријеци Босни и Неретви, које ради федерална комисија за концесије и Влада Федерације БиХ /ФБиХ/, нису спорне? Зашто је спорна Дрина у Фочи, а није Босна, која добрим дијелом тече кроз територију Републике Српске?”, упитао је Вишковић.

Вишковић је поручио да сваки пројекат, који је на добробит људи који живе у БиХ, треба да радује и појаснио да ће буџет Фоче, када се сагради комплекс вриједан 520 милона евра, имати корист од 1,5 милиона на годишњем нивоу.

“То значи да ће сви становници Фоче, без обзира на националну и вјерску припадност, имати користи”, поручио је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да постоји бојазан да ће БиХ доћи у ситиацију да увози електричну енергију, иако је данас извози.

“Док се овдје водио рат, они су /ЕУ/ убрзано грабили према технолошком напретку. Ми само остали иза и они нас чекају да кажу `Ви више не можете производити електричну енергију или, и ако можете плаћаћете зелену таксу`”, појаснио је Вишковић и додао да се из тог разлога и ради на убрзаној изградњи енергетских капацитета.

Он је подсјетио да је на заједничкој сједници влада Србије и Српске, која је одржана прије неколико дана, направљена анализа да комплекс ХЕС “Горња Дрина” буде саграђен за четири године.

Вишковић је поручио да Канцеларија високог представника у БиХ то треба да поздрави, а не да осуђује.

“Само дође допис – `нисте тербали радити, требали сте сачекати`. Можемо чекати још наредних 20 година, али ти се онда потпиши и обећај да неће бити уведене таксе 30-те године. Реците да ће БиХ бити ослобођена свих тих такси наредних 100 година, па ћемо имати времена да се мало играмо, господине Валентине Инцко”, категоричан је Вишковић.

Он је истакао да то тако не може због свих народа који живе у БиХ.

На питање новинара да прокоментарише нарушене односе ОХР-а и Српске, Вишковић је рекао да је све написано у одговору према Уставном суду, те да је ту све већ јасно.

Вишковић сматра да се промијенио спољнополитички тренутак и да ситуација није иста сада као што је била прије 10 или 15 година, када су били нарушени односи у земљи.

“Данас ми треба да се бавимо својим животима, животима наших грађана, да повећавамо плате, градимо хидроцентрале, вјетроцентрале…”, поручио је Вишковић и додао да је, због будућности свих народа који живе у БиХ крајње вријеме да странци оду, као и да се нико не уплиће у животе грађана.

Извор:АТВ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!