Друштво

И данас реакције на хапшење Вукановића. ЕУРОБЛИЦ народног посланика прогласио за губитника дана


Вијест о хапшењу парламентарца Небојше Вукановића у центру Требиња одјекнула је јуче као бомба у медијима у БиХ, а многи су се одмах запитали да ли његово привођење има везе с посланичким послом који обавља или је ријеч о нечему што је урадио као обични грађанин.

Недоумица је убрзо разријешена када је из полиције стигао одговор да је Вукановић приведен због нарушавања јавног реда и мира, односно “пријетњи које је упутио предсједницима Окружног и Основног суда у Требињу, Бојану Стевићу и Милану Босићу”.

Додали су да је Вукановић јуче два пута пријављен због нарушавања јавног реда и мира, прво испред зграде правосудних институција у Требињу, а други пут на Тргу слободе у Требињу, гдје је снимао двојицу предсједника судова и викао на њих што “сједе у кафани у радно вријеме”.

Познато је, наиме, да Вукановић већ годинама прозива требињске судије због криминала и корупције, те да их често пресреће на улици, снима и објављује то на свом блогу.

Хапшење Вукановића изазвало је жестоке реакције опозиције, чији су представници затражили да се он одмах пусти на слободу.

Руководство СДС, чији је Вукановић посланик, окупило се одмах испред Полицијске управе у Требињу, захтијевајући његово пуштање. Испред полиције је потом почело и спонтано окупљање грађана, међу којима је био и посланик ПДП Љубиша Крунић, али и одборници с Вукановићеве Листе за правду и ред.

Вукановић је након два и по сата пуштен из полиције.

У међувремену се огласио Високи судски и тужилачки савјет најавивши да ће заузети став о “провоцирању и вријеђању предсједника судова у Требињу”.

– ВСТС није имао прилику да о томе расправља, али већ постоје иницијативе неких чланова ВСТС да ово што се десило у Требињу треба да расправи ВСТС и заузме став о томе – истакли су у ВСТС.

И док опозиција хапшење сматра нападом на слободу говора, владајуће странке подржавају поступак полиције, а дио јавности се питао да ли се Вукановић могао позвати на имунитет приликом хапшења.

Професорка на Правном факултету и посланица СДС у НСРС, Иванка Марковић, није жељела да коментарише конкретан случај, истичући да не зна тачне детаље због чега је Вукановић ухапшен.

– У Закону о имунитету РС пише да посланици у Народној скупштини неће бити кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности у законодавним органима Републике Српске. На имунитет који имају могу се позвати у било које вријеме за поступке извршене у оквиру њихових дужности у наведеним институцијама, али се он не може сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка – појаснила је Марковићева.

Другим ријечима, како истиче она, уколико је парламентарац ухапшен због нечега што је рекао или урадио као народни посланик тада има право на имунитет и не може одговарати за то.

– Међутим, ако посланик изврши неко кривично дјело, тада нема кривично-правни имунитет, већ одговара као и сваки други грађанин – појашњава Марковићева.

Додаје да се посланик не може позвати на имунитет за поступке који нису извршени у оквиру његове дужности у законодавним органима Републике Српске.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!