Друштво

Шта је донијело снабдијевање струјом по новом закону о електричној енергији

Подијели...


РАЧУНИ ДРУГАЧИЈИ, ЦИЈЕНА ИСТА!

Рачуни за струју који су испоручени грађанима Српске овог мјесеца изгледају другачије него раније, уведено је неколико нових ставки, али то ништа не мијења за потрошаче.

Поручили су то грађанима из “Електропривреде Републике Српске”, предузећа које је од 1. априла преузело снабдијевање електричне енергије за све купце у Српској.

Они су овог мјесеца послали потрошачима и прве рачуне, који се доста разликују од досадашњег формата. Ријеч је, како наводе, о аналитичком приступу, па је поред утрошка струје, прецизирано и колико тачно износе накнаде за мрежарину и за обновљиве изворе енергије.

Срспкаинфо је упоредила неколико пристиглих рачуна виших од 70 КМ без ПДВ-а, у којима потрошачи, на примјер, за утрошену струју требају платити око 25 КМ, за мрежарину око 35 КМ, док накнада за обновљиви извор енергије износи око четири марке. Накнада за услугу снабдијевања је 2,48 КМ.

Образац

Потрошачи могу да виде и свој дијаграм потрошње за претходних 12 мјесеци.

Рачуне за потрошену струју грађани од сада плаћају на други банковни рачун, који је наведен на достављеном рачуну о потрошњи, а рок за плаћање је до 25. у мјесецу.

– Нови образац рачуна за електричну енергију смо направили како би све било транспарентно, да крајњи потрошач зна шта тачно плаћа и коме. На рачуну имате струју коју сте потрошили, мрежарину коју плаћате оператору дистрибутивног система и накнаде за обновљиве изворе енергије – прецизирали су из ЕРС.

Још једном појашњавају да се промијенила суштина у функционисању електропривредног система, али да обрачун и цијена струје остају исти за крајњег потрошача.

– ЕРС је, према новом Закону о електричној енергији и обавезама које има према Енергетској заједници, морала да изврши реформу електоренергетског сектора, а то поразумијева одвајање снабдјевача од дистрибутера. Новим законом је предвиђено да дистрибутивна дјелатност буде организована у оператору дистрибутивног система (ОДС). Досадашње дистрибуције од 1. априла функционишу као реорганизоване јединице и више немају могућност да фактуришу струју грађанима. Они су ту да пренесу електричну енергију од производног предузећа до крајњег купца. ЕРС обрачунава потрошену струју и шаље рачун купцу – прецизирали су из Електропривреде РС.

Наглашавају да је тржиште сада и практично отворено, те било који понуђач електричне енергије може да дође и каже своју цијену, а потрошач може да бира између њега или ЕРС.

– Влада РС је за јавног снабдјевача именовала ЕРС зато што је то тренутно једино електроенергетско предузеће које је у стању да снабдијева 580.000 купаца, колико имамо мјерних места у Српској – закључују из овог предузећа.

Преплата

С обзиром да су грађани први пут добили рачуне за струју од ЕРС и да можда постоје неке недоумице или приговори, отворен је бесплатан број 080 050 120, информације се могу потражити путем мејла: callcentarjs@ers.ba, као и на шалтерима јавног снабдијевања. Поједини грађани упућују примједбу и што им је на уплатници, испорученој уз рачун, уписан комплетан износ који требају уплатити. Све информације у вези утрошка електричне енергије, примједбе на рачун, нове рачуне за измирење трошкова и контакте услужних центара можете добити на страници Дирекције за јавно снабдијевање електричном енергијом Електропривреде Републике Срспске.

Ставка “заједничка потрошња” која многе занима, односи се на зграде, али за овај месец није обрачуната, што значи да ће на сљедећем рачуну бити уписан износ за два мјесеца.

Новац грађана који су имали преплату аутоматски ће бити пребачен на њихов нови рачун, а што се тиче дуговања за струју, потрошачи то морају ријешити са бившим електродистрибутивним предузећима.

Из предузећа „Електрокрајина“ најавили су тако да ће у наредних неколико дана свим купцима електричне енергије који имају неизмирене обавезе према овом предузећу доставити њихове финансијске картице с каматним рачуном и обавјештење о начинима измирења дуга.

– Уколико дужници не измире обавезе, бићемо принуђени да покренемо судски поступак за наплату потраживања, што ће изискивати додатне трошкове поступка, који у цјелости падају на терет купца – поручили су из “Електрокрајине”.

Дуг

Дужници имају три начина да измире дуг. Могу одједном да уплате главницу дуга уз отпис камате или да потпишу споразум. За дуг до 1.000 марака споразумом се дефинише да купац уплати 20 одсто укупног дуга, а да остатак измири у до 10 рата, без додатних трошкова за купца. За дуг преко 1.000 марака дужницима се нуди потписивање споразума о нагодби (медијација) којим се дефинише да купац укупне обавезе измирује у договореном броју рата, уз трошкове медијатора.

С обзиром да су електродистрибутивна предузећа у Српској од 1. априла постали ОДС задужени за послове изградње и санације дистрибутивне мреже, очитања потрошње електричне енергије са мјерних мјеста и прикључења купаца на мрежу, њима се грађани јављају у случају кварова и када желе да се прикључе на мрежу.

ЗАШТИЋЕНИ КУПЦИ

Према новом Закону о електричној енергији, који је ступио на снагу 1. јануара, у Српској ће бити уведена и категорија енергетски заштићеног купца. У ЕРС кажу да је у току израда правилника с надлежним институцијама, који ће заједно формирати јединствене критеријуме за одређиванеј ове категорије купаца. Заштићени купци ће имати одређену количину бесплатних киловата, што ће зависити од броја чланова домаћинства и њихове социјалне карте.

– По овом правилнику биће издвојени потрошачи који ће имати субвенције у киловат-часовима на утрошену електричну енергију. Наша намера је да то буду пензионери с најнижим примањима, лица која користе туђу његу и помоћ, вишечлане породице – изјавио је раније директор ЕРС Лука Петровић.

Енергетски заштићени купац се снабдијева струјом искључиво код јавног снабдјевача.

Извор:ЕУРОБЛИЦ/Билећа Online


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!