Друштво

Посао дуже од девет година чека 15.702 људи у Републици Српској

Подијели...


На евиденцији незапослених Завода за запошљавање Републике Српске пријављено је 15.702 лица која на запослење чекају девет и више година, показују подаци овог завода за 30. април.

Овај завод прати дужину чекања на запослење према утврђеној структури, а према годинама проведеним на евиденцији незапослених, и то од једне до три године, од три до пет, од пет до девет и више од девет година.

“Лице које најдуже чека на запослење је по занимању дактилограф, 2. степен. У питању је женска особа која има 60 година старости и на евиденцији незапослених Завода за запошљавање је више од девет година”, рекли су за “Независне новине” из Завода за запошљавање Републике Српске.

Према подацимам Завода, већ дужи низ година послодавци немају исказане потребе за запошљавањем дактилографа, а дактилографкиња, која је рекордер на Бироу, досад није исказала спремност за рад у другом занимању.

Просјечна дужина чекања на евиденцији незапослених лица зависи прије свега од степена стручне спреме, занимања које лице има, додатних знања и способности које посједује, покретљивости ван мјеста пребивалишта, броја исказаних потреба у том занимању, броја незапослених лица евидентираних у том занимању, те посебно је важно колико је то лице активно у тражењу посла.

“Анализом тих показатеља видимо да у оквиру трећег степена на запослење најдуже чекају металостругари и трговци, те у оквиру четвртог степена машински техничари и матуранти гимназије”, рекла је за “Независне новине” Ведрана Милинковић, виши стручни сарадник за информисање и односе с јавношћу у Заводу за запошљавање Републике Српске.

Изненађен је Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, сазнањем да трговци спадају у ред оних који најдуже чекају на Бироу.

“Искрено говорећи, мало сам се изненадио тим податком. Шта може бити? Сада се за трговце примају све могуће бранше. Нема ко није трговац. Осим трговаца, тај посао раде и пољопривредни техничари и економски техничари, машински техничари, гимназијалци. Све могуће професије се запошљавају као трговци”, истакао је Савановић у изјави за “Независне новине”.

Из Завода за запошљавање РС истичу да је примјеном нових метода њиховог рада крајем 2017. године, као и измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, јасно дефинисан статус незапосленог лица, а то је да су лица на евиденцији Завода обавезна да активно траже посао.

На евиденцију незапослених Завода за запошљавање Републике Српске закључно са 31. мартом пријављена су укупно 81.053 незапослена лица, што је мање за 3.605 или 4,3 одсто у односу на прошлу 2020. годину.

Извор:НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!