Требиње

Отворен „други Самит енергетике Требиње 2021“


У Требињу је данас почео други Самит енергетике који је окупио сручњаке, научне раднике и госте из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Тема је “Енергетска будућност зпадног Балкана”, о којој ће се данас и сутра разговарати на седам панела, а самит енергетике ове године је под слоганом „Хибридна енергетска будућност“.

Овогодишњем СЕТ присуствују и министри у Влади РС и Савјету министара БиХ Петар Ђокић и Сташа Кошарац, као и министар за капиталне инвестиције Црне Горе Младен Бојанић.

Самит енергетике званично је отворио ресорни минисар у Влади Републике Српске Петар Ђокић.

У име домаћина, ЕРС в.д. генералног директора Лука Петровић је рекао да су се у Требињу састали струка и наука, комшије и пријатељи, да се размјењују искуства и знања о енергетској будућности западног Балкана.

Учеснике и госте поздравили су и министар спољне трговине Сташа Кошарац и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Теме о којима ће се говорити на панелима су „Енергетске стратегије и енергетски климатски планови у региону“, „Клуб 1.000 мегавата – инвестициони циклуси и градња нових енергетских капацитета“, „Наставак либерализације тржишта електричне енергије у региону Југоисточне Европе“, „Реформа сектора даљинског грејања у регији“, „Хибридна енергетска будућност“, „Развој потенцијала обновљивих извора енергије региона“ и „Модели, услови и препреке за инвестирање у сектор енергетике“.

Извор: РТРС/Билећа Online

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!