Требиње

Сутра почиње „Самит енергетике Требиње 2021“


Самит енергетике „Требиње 2021“ (СЕТ), под слоганом „Хибридна енергетска будућност“, биће одржан сутра и прекосутра, а у седам одвојених панела учествоваће више од 50 водећих стручњака из региона.

Овај самит други пут организују „Електропривреда Републике Српске“, град Требиње и фирма „Самит енергетике Требиње“, а овога пута покровитељи су Влада Републике Српске, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, компанија „Кончар“ уз подршку Секретаријата Енергетске заједнице те спонзорства компанија „Elnos Group“, „Infinity group“ i „Dwelt“.

Теме о којима ће се говорити у оквиру панела су „Енергетске стратегије и енергетски климатски планови у региону“, „Клуб 1.000 MW“, „Инвестициони циклуси – градња нових енергетских капацитета“, „Успостављање организованог тржишта електричне енергије у региону“, „Реформа сектора даљинског гријања у регији“, „Хибридна енергетска будућност“, „Развој потенцијала обновљивих извора енергије региона“ те „Модели, услови и препреке за инвестирање у сектор енергетике“.

Када је ријеч о панелистима, учествоваће их више од 50, међу којима су и највећи стручњаци региона, али и министри и водећи људи електропривреда Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Словеније те представници USAID-a, UNDP-a, ГИЗ-а, ДЕРК-а, РЕРС-а, ФЕРК-а, као и представници Европске асоцијације даљинског гријања, пословна удружења топлана Српске, БиХ и Србије.

Како појашњавају организатори, самит ће бити одржан у Културном центру Требиње уз поштовање свих епидемиолошких мјера, због чега препоручују да се учесници региструју путем онлине платформе за праћење догађаја, а све информације могу се наћи на wеб-сајту www.setrebinje.com .

Александар Бранковић, директор фирме „Самит енергетике“ (СЕТ), каже да ће на овом самиту бити више од 150 учесника, међу којима су и панелисти, те да се очекује да више од 2.000 људи путем онлине платформе прати панеле и комплетан самит.

„Теме које ће доминирати су оне које се тичу израде енергетских климатских планова у региону. Неке земље су то већ урадиле, а БиХ тренутно има нацрт који је предала Енергетској заједници. Први панел је транзиција енергетског сектора, израда климатских планова и декарбонизација и ту ће говорити и Јанез Копач, генерални секретар Енергетске заједнице“, рекао је Бранковић.

Он је додао да је планирано и да министри из региона одрже заједнички састанак у „Електропривреди Републике Српске“.

Поред тога, биће одржан и панел на којем ће директори свих електропривреда из региона говорити о изградњи енергетских капацитета, а с обзиром на то да су све електропривреде у региону у инвестиционом циклусу, то ће бити прилика да се сумира оно што се ради у енергетици у региону.

„Значај овог самита је велики, прво због контаката, али и из разлога што је то постала манифестација која окупља цијели регион у малом мјесту какво је Требиње“, рекао је Бранковић.

О значају одржавања Самита енергетике у Требињу 20. и 21. маја говорио је и Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа, који је рекао да је то добра прилика за промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске, БиХ и региона.

„Увјерен сам да ће овогодишњи самит дати одговоре на многе изазове у области енергетике те да ћемо на темељу научних и стручних расправа доћи до закључака који ће бити јасан путоказ за даље јачање енергетског сектора у Републици Српској, БиХ и региону“, рекао је Кошарац.

Он је истакао да је енергетика препозната као развојна шанса у Републици Српској и Федерацији БиХ, о чему свједоче напори ентитетских институција да кроз своју легилсативу и стратешке планове прате нове трендове и унапређују могућности у својој области.

„Да бисмо постигли жељени ниво развоја, неопходно је трансформисати сектор енергетике те га прилагодити тренутним и потребама будућности. Скупови као што је СЕТ омогућавају размјену знања и искустава у области енергије, захваљујући чему можемо доћи до рјешења од великог значаја за реформу енергетског сектора“, истакао је Кошарац.

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!