Здравље

Русија одобрила Торлакову вакцину Спутњик В


Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ потврдио је квалитет вакцине произведене на београдском Институту „Торлак“ и одобрио да се у том институту у будућности производи вакцина Спутњик В против вируса корона.

„Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик В“, саопштено је на састанку у Москви министра за иновације и технолошки развој Србије Ненада Поповића и директора Института „Гамалеја“ Александра Гинтсбурга.

Поповић је истакао да се у сљедеће двије седмице очекује да у Србију из Русије стигне знатна количина супстанце за производњу обје компоненте вакцине Спутњика В, те да ће веома брзо имати довољно вакцина да потпуно покрије унутрашње потребе, саопштено је из Владе Србије.

Поповић је навео да ће се са предсједником Србије Александром Вучићем разговарати о томе гдје треба упутити вакцине ван граница Србије како би пружили помоћ партнерима у региону и Европи у борби против вируса корона.

Поповић је подсјетио да су валидационе серије вакцине из Торлака прошлог мјесеца послате на провјеру у институт „Гамалеја“ који је потврдио да вакцине задовољавају прописане стандарде квалитета.

„Данас смо од наших руских партнера примили ту потврду и добили смо одобрење да кренемо даље са производњом“, рекао је Поповић и оцијенио да је то велика вијест за Србију, која ће поново постати сила у производњи вакцина.

Директор института „Гамалеја“ Александар Гинтсбург указао је да је „Торлак“ реномирана научно-истраживачка установа са стогодишњом традицијом која има одличне научнике и стручњаке.

Гинтсбург је захвалио за повјерење које српски народ и српско државно руководство указују вакцини Спутњик В, коју је развио институт „Гамалеја“, те истакао да је у овом тренутку то вакцина са највишом потврђеном ефикасношћу на свијету са више од 94 одсто.

Директор института „Гамалеја“ прихватио је позив да посјети Србију с циљем продубљивања научне и технолошке сарадње између Србије и Русије.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!