Нобеловац Петер Хандке стигао у Бањалуку Нобеловац Петер Хандке стигао у Бањалуку
Подијели...Добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски књижевник, Петер Хандке допутовао је у Републику Српску, гдје га очекује “Велика награда Иво Андрић”. Хандкеа, су у... Нобеловац Петер Хандке стигао у Бањалуку
Подијели...


Добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски књижевник, Петер Хандке допутовао је у Републику Српску, гдје га очекује “Велика награда Иво Андрић”.

Хандкеа, су у Бањалуци угостили српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски редитељ Емир Кустурица и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин.


Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград, гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена “Велика награда Иво Андрић”. Након уручења награде, биће организован округли сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Хандкеа говорити Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Аустријски писац, пријатељ Срба како га у јавности често називају, добитник је Нобелове награде за књижевност 2019. године.

Хандке је добитник “Велике награде Иво Андрић” Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године “Други мач – Мајска повест”.

Његова најпознатија дјела су: “Голманов страх од пенала”, “Кратко писмо за дуго растајање”, “Љеворука жена”, драмски комад “Каспар”, збирка поезије “Унутрашњи свијет спољашњег свијета унутрашњег свијета”.

Писац је и инострани члан  Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) и Српске академије наука и умјетности (САНУ).

Хандке је боравио у Бањалуци већ неколико пута, још 1996. године путовао је у БиХ након чега је написао жестоко оспоравани есеј “Правда за Србију”, у којем се противио сваљивању кривице само на српску страну.

Боравио је и у Србији током бомбардовања тадашње СР Југославије 1999. године.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *