Култура

Нобеловац Петер Хандке стигао у Бањалуку


Добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски књижевник, Петер Хандке допутовао је у Републику Српску, гдје га очекује „Велика награда Иво Андрић“.

Хандкеа, су у Бањалуци угостили српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски редитељ Емир Кустурица и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин.


Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посјетити Андрићград, гдје ће му у Андрићевом институту бити уручена “Велика награда Иво Андрић”. Након уручења награде, биће организован округли сто на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дјела Хандкеа говорити Кустурица, еминентни академици и књижевници.

Аустријски писац, пријатељ Срба како га у јавности често називају, добитник је Нобелове награде за књижевност 2019. године.

Хандке је добитник “Велике награде Иво Андрић” Андрићевог института у Андрићграду за најбољу књигу објављену у Србији или Републици Српској током 2020. године “Други мач – Мајска повест”.

Његова најпознатија дјела су: “Голманов страх од пенала”, “Кратко писмо за дуго растајање”, “Љеворука жена”, драмски комад “Каспар”, збирка поезије “Унутрашњи свијет спољашњег свијета унутрашњег свијета”.

Писац је и инострани члан  Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) и Српске академије наука и умјетности (САНУ).

Хандке је боравио у Бањалуци већ неколико пута, још 1996. године путовао је у БиХ након чега је написао жестоко оспоравани есеј “Правда за Србију”, у којем се противио сваљивању кривице само на српску страну.

Боравио је и у Србији током бомбардовања тадашње СР Југославије 1999. године.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!