Федерација БиХ

Ускоро од Стоца до Неума за 20 минута

Подијели...


Изградња магистралне цесте Столац – Неум изводи се у складу с планираном динамиком, а комплетна дионица дужине 36 километара подијељена је на седам лотова. Недавно су окончани радови на дионици Стари Неум – Броћанац (дугачка 12 километара), а тренутно се ради на дионици Броћанац – Прапратница, укључујући и радове на раскрсницама Бабин До и Оскрушница.

Извођач је компанија Страбаг АГ, а вриједност уговора је 10.309.959,74 марака. Предвиђени рок за завршетак је јули ове године.

У склопу поддионице Прапратница – Хутово завршен је и тунел Жаба. Пројекат вриједан 23.057.197,66 марака окончан је за двије године, а извођачи радова били су Еуро-Асфалт из Сарајева и ХП Инвестинг из Мостара.

На поддионици Столови – Дреновац (дужина девет километара) која се гради од октобра 2019, тренутно се изводи горњи слој цесте.

Асфалтирано је 6,2 од укупно 8,95 километара, а комплетна поддионица требала би бити завршена већ 10. маја. У току су и земљани радови на поддионици Хутово – Церовица (дужина пет километара), као и на потезу од Церовице до Столова, а рок за завршетак је прва половина наредне године.

“За нас је у овом тренутку важно да се до почетка сезоне окончају радови на дионици од Хутова до Неума, што ће значајно скратити путовање до мора. Велику уштеду времена путницима је донио и завршетак радова на градњи тунела Жаба. Та цеста је од непроцјењиве важности за Неум и развој туризма овдје”, рекао је за Анадолију начелник Општине Неум Драган Јурковић.

О важности саме цесте за привредни развој Неума с нагласком на развој туризма говорио је и предсједник Удружења туристичких радника ове опћине Давор Крешић.

– Неумљани ће одсад лакше и брже путовати у унутрашњост земље, док ће и гостима значајно бити олакшан долазак овдје. Досад смо били изолирани као на неком отоку, а трошкови живота били су за 20 до 30 посто скупљи у односу на остатак земље. Захваљући новој цести оживјет ће и Неумско залеђе у којем се бројни објекти користе и изнајмљују за одмор. Цеста ће бити одличног профила, брза и њоме ће се лако стизати до свих дијелова Неума, што ће допринијети бољој комуникацији са Мостаром, спиљом Вјетреница, са Међугорјем или са Сарајевом – најавио је Крешић.

За цјелокупан пројекат изградње цесте Неум – Столац утрошит ће се око 72.000.000 КМ. Очекивани завршетак радова на комплетној цести је прва половина 2022. године. Процјењује се да ће се по окончању градње од Стоца до Неума путовати нешто више од 20 минута.

Извор:ТОП ПОРТАЛ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!