У Требињу отворена градска тржница У Требињу отворена градска тржница
Подијели...У Требињу је јуче отворена градска тржница, модеран објекат вриједности више од 700.000 КМ који ће омогућити сигуран пласман домаћих пољопривредних производа. Градоначелник Требиња... У Требињу отворена градска тржница
Подијели...


У Требињу је јуче отворена градска тржница, модеран објекат вриједности више од 700.000 КМ који ће омогућити сигуран пласман домаћих пољопривредних производа.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је град Требиње издвојио средства у буџету за овај пројекат, те да је укупна вриједност грађевинских радова била око 640.000 КМ.

“У наредном периоду је планирано да се на спрату тржнице изда простор неком кориснику. Нису завршени сви радови, тако да се надам да ће у наредном периоду када се то изда добити још љепшу димензију коју ће људи посјећивати, остављати новац и гдје ће остварити неки приход”, рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да је Град заједнички одрадио пројекат са Инвестиционо-развојном банком /ИРБ/, градском Развојном агенцијом, уз подршку донатора, у вриједности од 124.000 КМ за унутрашњи дио тржнице.

“Уз ову опрему набављено је 40 сунцобрана, 70 нових столова који су дати на кориштење комуналном предузећу и свим корисницима овдје. Надам се да ће тржница бити на понос свих нас”, рекао је Ћурић.

Милан Мандрапа, директор предузећа “Комунално” Требиње, које преко шест деценија управља пијацом, подсјетио је да идеја о отварању оваквог објекта постоји више деценија уназад.

Он је истакао да хигијенски и санитарни услови на отвореној пијаци нису били задовољавајући, али изградњом модерног објекта створили су се услови за идеалне услове за продају и робе локалних произвођача која је лако кварљива.

“Један дио простора остављен је за мале произвођаче, а планиран је и простор за месницу. Такође, објекат посједује и санитарни чвор, а ми из комуналног предузећа ћемо се трудити да ово траје”, рекао је Мандрапа.

Директор Развојне агенције града Требиња Бојан Бендераћ рекао је новинарима да се пројекат “Требиње – јачање ресурса за производњу и пласман пољопривредних производа” реализује кроз финансијски механизам који чине Влада Швајцарске, Министарство финансија Републике Српске, Министарство управе и локалне самоуправе, УНДП и ИРБ.

Он је напоменуо да је носилац пројекта Развојна агеција града Требиња, а партнери су град Требиње и Комунално АД, Аграрни фонд града Требиња и Удружење пољопривредних произвођача “Плодови југа”.

“Вриједност пројекта је 124.000 КМ, од чега је град Требиње финансирао 25 процената. Набавка расхладних витрина и мобилијара за вањски дио тржнице је једна од најзначајнијих активности пројекта који су реализовани у претходном периоду. У наредном периоду очекује нас набавка три мини-сиране”, навео је Бендераћ.

Руководилац одјељења за имплементацију међународних пројеката Инвестиционо-развојне банке Дејан Гојковић рекао је да је овај пројекат подржан са око 90.000 КМ бесповратних средстава Финансијког механизма и представља трећи пројекат који реализују на подручју Требиња.

“Финансијски механизам је успостављен 2014. године и представља заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе, ИРБ-а, Владе Швајцарске и УНДП-а”, рекао је Гојковић.

Корисник нове тржнице Чедо Мастиловић, који продаје млијечне производе, рекао је новинарима да је коначно дочекао боље услове за продају својих производа, да ће ово много значити и трговцима и купцима, те захвалио Градској управи што им је то омогућила.

Извор:СРНА


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *