Вријеме

Објављена прва дугорочна временска прогноза за љето

Подијели...


Метеоролошки сервис “Severe Weather” објавио је дугорочну прогнозу за љето, која пружа први увид у то како ће изгледати љетни мјесеци.

Пошто је у априлу у Европи било честих хладних фронтова, па и снијега и пошто је Европа један од дијелова свијета у којима се виде хладне аномалије, намеће се питање, пише “Severe Weather”, хоће ли се овакав тренд наставити и у остатку године.

Како преноси Index.hr, тај сервис се у прогнози за љето, када је ријеч о Европи, фокусирао на три главна и највише коришћена модела – ECMWF, UKMO и CFSv2.

Што се љетних мјесеци тиче, прогноза према моделу ECMWF предвиђа да ће већина јужне и средње јужне Европе бити топлија него што је уобичајено, што се објашњава ширењем високог притиска ваздуха с југа.

Сјеверна Европа и Скандинавија ближе су просјечним температурама.

Овакви временски услови какви се очекују, пише “Severe Weather”, имплицирају да су могући снажни топлотни таласи, а могли би трајати дуже него иначе с вишим температурама од уобичајених.

Аномалије с пљусковима такође имплицирају и присутност снажног система високог притиска изнад јужне и средишње Европе. То опет сугерише могућност сушних раздобља у Шпанији, Француској и дјелимично на сјеверном Балкану.

И прогноза по другом моделу, UKMO, показује топлије вријеме од уобичајеног у јужној и средишњој Европи, али те аномалије нису толико снажне као на ECMWF-овој прогнози. Већа разлика између модела је када је у питању сјеверна Европа, за коју УКМО модел предвиђа знатно топлије време од уобичајеног.

Према трећем моделу CFSv2, такође се могу очекивати више температуре у јужној и централној Европи. Не виде се аномалије великих врућина у Шпанији, али се виде у Хрватској и Словенији.

Али, код овог и друга два модела велика је разлика по питању киша. У овом моделу виде се влажнији временски услови у западној Европи од уобичајених. То је понајвише зато што је CFSv2 повукао подручје нижег притиска даље у северни Атлантик, што значи продор топлијег, али и влажнијег ваздуха у западну Еуропу.

Сушна раздобља предвиђају се на подручју северног Балкана, средње и источне Европе. Влажније време очекује се у Ирској, на северу Британије те у дијеловима јужне Скандинавије.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пази ово
Close

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!