Објављена прва дугорочна временска прогноза за љето Објављена прва дугорочна временска прогноза за љето
Подијели...Метеоролошки сервис “Severe Weather” објавио је дугорочну прогнозу за љето, која пружа први увид у то како ће изгледати љетни мјесеци. Пошто је у... Објављена прва дугорочна временска прогноза за љето
Подијели...


Метеоролошки сервис “Severe Weather” објавио је дугорочну прогнозу за љето, која пружа први увид у то како ће изгледати љетни мјесеци.

Пошто је у априлу у Европи било честих хладних фронтова, па и снијега и пошто је Европа један од дијелова свијета у којима се виде хладне аномалије, намеће се питање, пише “Severe Weather”, хоће ли се овакав тренд наставити и у остатку године.

Како преноси Index.hr, тај сервис се у прогнози за љето, када је ријеч о Европи, фокусирао на три главна и највише коришћена модела – ECMWF, UKMO и CFSv2.

Што се љетних мјесеци тиче, прогноза према моделу ECMWF предвиђа да ће већина јужне и средње јужне Европе бити топлија него што је уобичајено, што се објашњава ширењем високог притиска ваздуха с југа.

Сјеверна Европа и Скандинавија ближе су просјечним температурама.

Овакви временски услови какви се очекују, пише “Severe Weather”, имплицирају да су могући снажни топлотни таласи, а могли би трајати дуже него иначе с вишим температурама од уобичајених.

Аномалије с пљусковима такође имплицирају и присутност снажног система високог притиска изнад јужне и средишње Европе. То опет сугерише могућност сушних раздобља у Шпанији, Француској и дјелимично на сјеверном Балкану.

И прогноза по другом моделу, UKMO, показује топлије вријеме од уобичајеног у јужној и средишњој Европи, али те аномалије нису толико снажне као на ECMWF-овој прогнози. Већа разлика између модела је када је у питању сјеверна Европа, за коју УКМО модел предвиђа знатно топлије време од уобичајеног.

Према трећем моделу CFSv2, такође се могу очекивати више температуре у јужној и централној Европи. Не виде се аномалије великих врућина у Шпанији, али се виде у Хрватској и Словенији.

Али, код овог и друга два модела велика је разлика по питању киша. У овом моделу виде се влажнији временски услови у западној Европи од уобичајених. То је понајвише зато што је CFSv2 повукао подручје нижег притиска даље у северни Атлантик, што значи продор топлијег, али и влажнијег ваздуха у западну Еуропу.

Сушна раздобља предвиђају се на подручју северног Балкана, средње и источне Европе. Влажније време очекује се у Ирској, на северу Британије те у дијеловима јужне Скандинавије.


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *