Друштво

Ускоро и званични преговори: Вишковић и Мишићева разговарали о повећању плата у јулу


Премијер Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са предсједницом Савеза синдиката РС Ранком Мишић о повећању плата радника у здравству, образовању и полицији.

Најављено је да ће, у оквиру овог процеса, ускоро бити покренути и званични преговори са синдикатом.

Предсједник Владе Радован Вишковић нагласио је да ће, како би се створиле правно–формалне претпоставке за повећање плата у овим секторима, убрзо услиједити разговори са синдикатом, али и измјене више закона по хитном поступку како би већ у јулу запослени у наведеним секторима примили увећану јунску плату.

Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић поздравила је најављено повећање плата у јавном сектору, те истакла да би се требало размишљати да, упоредо с тим, дође и до повећања износа најниже плате у Републици Српској.

Током разговора са предсједницом Савеза синдиката, предсједник Владе указао је да, упркос неповољним глобалним околностима узрокованим пандемијом корона вируса, Република Српска биљежи позитивне економске показатеље, укључујући и раст броја запослених и значајно повећање прихода од директних пореза.

Током прошле године у Српској је запослено близу 2.000 радника више у односу на 2019. годину, док је у прва три мјесеца 2021. године приход од пореза и доприноса на плате повећан за 44 милиона КМ.

Предсједник Владе указао је да је из буџета Републике Српске, од избијања епидемије корона вируса до данас, исплаћено 218 милиона КМ помоћи разним секторима, од чега се 74,5 милиона КМ односи на привреду.

Истовремено, подсјетио је да је у 2020. години из републичког буџета привредним друштвима исплаћено осам милиона КМ, у складу са Законом о подстицајима у привреди којим је предвиђена подршкла за послодавце који повећају плате запосленим.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!