Друштво

ЕРС спремно преузео функцију јавног снабдјевача


Директор МХ “Електропривреда Републике Српске” , Лука Петровић рекао је да је Матично предузеће у потпуности спремно за обављање функције јавног снабдјевача  сходно новом Закону о електричној енергији.

Петровић је истакао да је овим Законом предвиђено да дистрибутивна дјелатност  буде организована у оператору дистрибутивног система (ОДС) који функционише од 1. априла, без могућности фактурисања електричне енергије грађанима и потрошачима до 35.000 киловат часова годишње потрошње.

Одговарајући на питање новинара о раздвајању надлежности и о томе како протиче тај процес од 1. априла, Петровић је додао да је “Електропривреда Републике Српске” добила сагласност Владе Српске да буде јавни снабдјевач, а самим тим и Регулаторна агенција за електричну енергију дала је предузећу дозволу за обављање јавног снабдјевања.

“Сваки купац има право да изабере снабдјевача. Влада је одлуком именовала јавног снабдјевача који је дужан у функцији јавног снабдјевача , снабдијевати све купце који се нису одлучили за другог снабдјевача”, казао је Петровић.

Он је додао да је ЕРС у потпуности спремна  за обављање функције јавног снабдјевача.

“Имамо спреман билинг који може да обрачуна 580.000 рачуна на мјесечном нивоу, имамо распоређено јавно снабдијевање у 33 локалне заједнице, као и четири центра који су подршка остваривању функције јавног санбдијевања који се налазе у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Палама заједно, као и један у Требињу”, рекао је генерални директор Електропривреде.

Према његовим ријечима, издвајање јавног снабдијевања не значи и повећавање цијење електричне енергије већ само раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања, а самим тим и раздвајање учешћа дистрибутивне дјелатности и јавног снабдијевања на фактури, која ће грађанима Републике Српске за април доћи до 10. маја.

Петровић је нагласио да нема помјерања цијене електичне енергије и да је унутрашња реорганизација један од захтјева Енергетске заједнице као и да су све земље у окружењу то примијениле.

“Ми смо у предности у односу на Федерацију БиХ, чак и у односу на Србију и у том смислу морам да кажем да смо уз помоћ консултаната, али и личним ангажманом људи који су радили у дистрибутивним предузећима, успјели да то довршимо до краја”, додао је Петровић.

Извор:ЕРС

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!