ЕРС спремно преузео функцију јавног снабдјевача ЕРС спремно преузео функцију јавног снабдјевача
Подијели...Директор МХ “Електропривреда Републике Српске” , Лука Петровић рекао је да је Матично предузеће у потпуности спремно за обављање функције јавног снабдјевача  сходно новом... ЕРС спремно преузео функцију јавног снабдјевача
Подијели...


Директор МХ “Електропривреда Републике Српске” , Лука Петровић рекао је да је Матично предузеће у потпуности спремно за обављање функције јавног снабдјевача  сходно новом Закону о електричној енергији.

Петровић је истакао да је овим Законом предвиђено да дистрибутивна дјелатност  буде организована у оператору дистрибутивног система (ОДС) који функционише од 1. априла, без могућности фактурисања електричне енергије грађанима и потрошачима до 35.000 киловат часова годишње потрошње.

Одговарајући на питање новинара о раздвајању надлежности и о томе како протиче тај процес од 1. априла, Петровић је додао да је “Електропривреда Републике Српске” добила сагласност Владе Српске да буде јавни снабдјевач, а самим тим и Регулаторна агенција за електричну енергију дала је предузећу дозволу за обављање јавног снабдјевања.

“Сваки купац има право да изабере снабдјевача. Влада је одлуком именовала јавног снабдјевача који је дужан у функцији јавног снабдјевача , снабдијевати све купце који се нису одлучили за другог снабдјевача”, казао је Петровић.

Он је додао да је ЕРС у потпуности спремна  за обављање функције јавног снабдјевача.

“Имамо спреман билинг који може да обрачуна 580.000 рачуна на мјесечном нивоу, имамо распоређено јавно снабдијевање у 33 локалне заједнице, као и четири центра који су подршка остваривању функције јавног санбдијевања који се налазе у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Палама заједно, као и један у Требињу”, рекао је генерални директор Електропривреде.

Према његовим ријечима, издвајање јавног снабдијевања не значи и повећавање цијење електричне енергије већ само раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања, а самим тим и раздвајање учешћа дистрибутивне дјелатности и јавног снабдијевања на фактури, која ће грађанима Републике Српске за април доћи до 10. маја.

Петровић је нагласио да нема помјерања цијене електичне енергије и да је унутрашња реорганизација један од захтјева Енергетске заједнице као и да су све земље у окружењу то примијениле.

“Ми смо у предности у односу на Федерацију БиХ, чак и у односу на Србију и у том смислу морам да кажем да смо уз помоћ консултаната, али и личним ангажманом људи који су радили у дистрибутивним предузећима, успјели да то довршимо до краја”, додао је Петровић.

Извор:ЕРС


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *