Српска у марту остварила највећи извоз икада. Највише се извозила струја Српска у марту остварила највећи извоз икада. Највише се извозила струја
Подијели...У периоду јануар – март 2021. године у Српској је остварен извоз у вриједности од 954 милиона КМ, што је за 15,2 одсто више... Српска у марту остварила највећи извоз икада. Највише се извозила струја
Подијели...


У периоду јануар – март 2021. године у Српској је остварен извоз у вриједности од 954 милиона КМ, што је за 15,2 одсто више него у истом периоду лане.

Подаци Завода за статистику РС показују да је за три мјесеца ове године остварен увоз у вриједности од милијарду и 139 милиона КМ, што је за 3,9 одсто више него у истом периоду прошле године, док је проценат покривености увоза извозом износио 83,8 одсто.

– Треба истаћи и да је вриједност извоза Републике Српске у марту 2021. године у износу од 374 милиона КМ била највиша икада, када се посматра извоз по мјесецима – саопштили су из Завода за статистику РС.

У погледу географске дистрибуције робне размјене РС са иностранством у периоду јануар – март 2021, највише се извозило у Хрватску, и то у вриједности од 148 милиона КМ, односно 15,5 одсто, те у Италију 138 милиона КМ, односно 14,4 одсто од укупно оствареног извоза.

У истом периоду, највише се увозило из Србије, и то у вриједности од 195 милиона КМ, односно 17,1 одсто и из Италије, у вриједности од 169 милиона КМ, односно 14,9 одсто од укупно оствареног увоза.

Посматрано по групама производа, у периоду јануар – март 2021. године највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 86 милиона КМ, што износи девет одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 48 милиона КМ, што износи 4,2 одсто од укупног увоза.
Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *