Привреда

Српска у марту остварила највећи извоз икада. Највише се извозила струја

Подијели...


У периоду јануар – март 2021. године у Српској је остварен извоз у вриједности од 954 милиона КМ, што је за 15,2 одсто више него у истом периоду лане.

Подаци Завода за статистику РС показују да је за три мјесеца ове године остварен увоз у вриједности од милијарду и 139 милиона КМ, што је за 3,9 одсто више него у истом периоду прошле године, док је проценат покривености увоза извозом износио 83,8 одсто.

– Треба истаћи и да је вриједност извоза Републике Српске у марту 2021. године у износу од 374 милиона КМ била највиша икада, када се посматра извоз по мјесецима – саопштили су из Завода за статистику РС.

У погледу географске дистрибуције робне размјене РС са иностранством у периоду јануар – март 2021, највише се извозило у Хрватску, и то у вриједности од 148 милиона КМ, односно 15,5 одсто, те у Италију 138 милиона КМ, односно 14,4 одсто од укупно оствареног извоза.

У истом периоду, највише се увозило из Србије, и то у вриједности од 195 милиона КМ, односно 17,1 одсто и из Италије, у вриједности од 169 милиона КМ, односно 14,9 одсто од укупно оствареног увоза.

Посматрано по групама производа, у периоду јануар – март 2021. године највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 86 милиона КМ, што износи девет одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 48 милиона КМ, што износи 4,2 одсто од укупног увоза.
Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!