ИстакнутоРепублика СрпскаСрбија

Сарадња Српске и Србије вриједна двије милијарде КМ


ВРИЈЕДНОСТ инфраструктурних пројеката које Република Србија и Српска заједнички реализују или ће реализовати, износе око двије милијарде марака!

Највеће инвестиције у којима учествује Србија са Српском су изградња три хидроелектране на Дрини и ауто-пут Београд – Бањалука. Изградња хидроелектрана кошта око милијарду КМ, а за ауто-пут Београд – Бањалука са мостом на Рачи, Србија ће издвојити још неколико стотина милиона. За изградњу дијела дионице Рача – Бијељина, Србија ће издвојити око 200 милиона КМ.

Капитална инвестиција Србије и Српске је и изградња аеродрома у Требињу, гдје ће Србија директно уложити око 150 милиона КМ. Према званичним подацима РС, у 51 локалној заједници од 90 већ је завршено 68 пројеката које је финансирала Србија. Ради се о изградњи школа, вртића, тргова, болница, мостова и фабрика.

Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета РС, каже да за сваку земљу, а посебно за мању каква је РС, инвестиције су најзначајнији фактор развоја. Он истиче да је за РС одлична вијест да су инвестиције Србије вриједне близу 20 одсто БДП који има Српска.

– Најважнији пројекти су везани за сектор енергетике. То су одрживе инвестиције које директно утичу на економски раст и развој Српске – истиче Крајишник.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС каже да је Србија највећи инвеститор у РС, са укупним улагањима од око двије милијарде КМ, а укупан обим спољнотрговинске размјене Српске и Србије у 2020. износио је 1,3 милијарде КМ, што Србију сврстава на прво мјесто земаља са којом је остварен највећи спољнотрговински промет у протеклој години.

– Такође, у периоду од 2018. до 2020. основано је укупно 181 ново привредно друштво чији су оснивачи физичка и правна лица из Србије – рекао је Петричевић.

Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза РС, каже да је повезивање РС са Србијом и изградња путне инфраструктуре приоритет ресорног министарства и Владе РС.

– Најкрупнија инвестиција је ауто-пут Бањалука – Београд и вриједна је око 1,4 милијарде марака. Подсјећамо да је један заједнички пројекат завршен, а то је изградња моста преко ријеке Дрине на локацији Братунац – Љубовија. Изградњу моста је финансирала Србија, као и изградњу приступних саобраћајница, у укупној вриједности од 786.867 марака – каже Ћорић.

ОПШТИНЕ

ПРИЛИКОМ посјете Бањалуци за Дан града, предсједник Србије Александар Вучић најавио је, поред улагања више стотина милиона евра у разне капиталне пројекте, и помоћ за три општине у РС – Костајницу, Козарску Дубицу и Невесиње, као и за Дрвар, српску општину у Федерацији БиХ.

СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

НЕДАВНО је у Бањалуци потписан и споразум о сарадњи јавних предузећа „Србијагас“ и „Гас-рес“ о изградњи магистралног гасовода кроз РС. Србија се том приликом обавезала да ће логистички и стручно помоћи овај пројекат, али и изградити крак гасовода до границе са БиХ, за шта планира да издвоји више од 90 милиона КМ. Српска ће, са друге стране, у овај пројекат уложити 250 милиона марака.

Извор:НОВОСТИ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!