ДруштвоИстакнуто

Петровић: Нема повећања цијене електричне енергије


Директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић рекао је да је „Електропривреда“ у потпуности спремна за обављање функције јавног снабдјевача сходно новом Закону о електричној енергији.

Петровић је рекао новинарима у Угљевику да је сходно новом Закону предвиђено да дистрибутивна дјелатност буде организована у оператору дистрибутивног система и да он функционише од 1. априла, без могућности фактурисања грађанима и потрошачима до 35.000 киловат часова годишње потрошње.

Одговарајући на питање новинара о раздвајања надлежности матичних предузећа и “Електропривреде” и о томе како протиче тај процес од 1. априла, Петровић је рекао да је “Електропривреда Републике Српске” добила сагласност Владе Српске да буде јавни снабдјевач, а самим тим и Регулаторна агенција за електричну енергију дала је предузећу дозволу за обављање јавног снабдјавања.

– Ми смо у потпуности спремни, имамо спреман билинг који може да обрачуна 580.000 рачуна на мјесечном нивоу, имамо распоређено јавно снабдијевање у 33 локалне заједнице, као и четири центра који су подршка остваривању функције јавног санбдијевања који се налазе у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Палама заједно, као и један у Требињу – рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, јавно снабдијевање није повећавање цијење електричне енергије већ само раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања, а самим тим и раздвајање учешћа дистрибутивне дјелатности и јавног снабдијевања на фактури, која ће грађанима Републике Српске за април доћи до 10. маја.

Петровић је нагласио да нема помјерања цијене електичне енергије већ само унутрашња реорганизација и да је то један од захтјева Енергетске заједнице као и да су све земље у окружењу то примијениле.

– Ми смо у предности у односу на Федерацију БиХ, чак и у односу на Србију и у том смислу морам да кажем да смо уз помоћ консултаната, али и личним ангажманом људи који су радили у дистрибутивним предузећима, успјели да то довршимо до краја – додао је Петровић.

Извор:ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!