Петровић: Нема ПОВЕЋАЊА ЦИЈЕНЕ електричне енергије. Електропривреда спремна за функцију јавног снабдјевача Петровић: Нема ПОВЕЋАЊА ЦИЈЕНЕ електричне енергије. Електропривреда спремна за функцију јавног снабдјевача
Подијели...Директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић рекао је да је “Електропривреда” у потпуности спремна за обављање функције јавног снабдјевача сходно новом Закону о електричној... Петровић: Нема ПОВЕЋАЊА ЦИЈЕНЕ електричне енергије. Електропривреда спремна за функцију јавног снабдјевача
Подијели...


Директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић рекао је да је “Електропривреда” у потпуности спремна за обављање функције јавног снабдјевача сходно новом Закону о електричној енергији.

Петровић је рекао новинарима у Угљевику да је сходно новом Закону предвиђено да дистрибутивна дјелатност буде организована у оператору дистрибутивног система и да он функционише од 1. априла, без могућности фактурисања грађанима и потрошачима до 35.000 киловат часова годишње потрошње.

Одговарајући на питање новинара о раздвајања надлежности матичних предузећа и “Електропривреде” и о томе како протиче тај процес од 1. априла, Петровић је рекао да је “Електропривреда Републике Српске” добила сагласност Владе Српске да буде јавни снабдјевач, а самим тим и Регулаторна агенција за електричну енергију дала је предузећу дозволу за обављање јавног снабдјавања.

– Ми смо у потпуности спремни, имамо спреман билинг који може да обрачуна 580.000 рачуна на мјесечном нивоу, имамо распоређено јавно снабдијевање у 33 локалне заједнице, као и четири центра који су подршка остваривању функције јавног санбдијевања који се налазе у Бањалуци, Бијељини, Добоју и Палама заједно, као и један у Требињу – рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, јавно снабдијевање није повећавање цијење електричне енергије већ само раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања, а самим тим и раздвајање учешћа дистрибутивне дјелатности и јавног снабдијевања на фактури, која ће грађанима Републике Српске за април доћи до 10. маја.

Петровић је нагласио да нема помјерања цијене електичне енергије већ само унутрашња реорганизација и да је то један од захтјева Енергетске заједнице као и да су све земље у окружењу то примијениле.

– Ми смо у предности у односу на Федерацију БиХ, чак и у односу на Србију и у том смислу морам да кажем да смо уз помоћ консултаната, али и личним ангажманом људи који су радили у дистрибутивним предузећима, успјели да то довршимо до краја – додао је Петровић.

Извор:ЕУРОБЛИЦ


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *