Свијет

Српски научник предводи тим у изради нове вакцине за корона вирус


Тим научника компаније Свис рокетс из Базела, предвођен Владимиром Цмиљановићем из Србије, ради на изради „ракетне вакцине“ против корона вируса, а Цмиљановић каже да је ријеч о вакцини која може да реагује на све мутације и да је план да Србија и Швајцарска прве добију ову вакцину.

Цмиљановић је за ТВ Прва објаснио да се ракетна вакцина односи на вакцину друге генерације и поручио да се нада да ће бити много боља него што су вакцине прве генерације јер, како каже, вирус мутира.

„Зато је боље да имамо нове технологије у вакцини која користи комплетан вирус корона“, рекао Цмиљановић.

Цмиљановић, који предводи тим научника Свис рокетс, која развија вакцину уз помоћ владе Швајцарске и града Базела, каже да су и даље у току претклиничке студије ове вакцине и да се паралелно врши њено тестирање на животињама.

„Боримо се да почетком сљедеће године почнемо да вакцинишемо људе“, рекао је Цмиљановић.

Како је навео, тим је добио новац од швајцарске федерације, јер је показао да ова вакцина може да направи тако јак имуни систем који може да реагује на све мутације, а то раде тако што убацују прави вирус.

„Наш циљ је да дамо једанпут вакцину, евентуално другу дозу, то још не знамо и да људи који се вакцинишу буду имуни минимум годину, две“, навео је Цмиљановић.

План је, како је додао, да Србија и Швајварска буду прве двије земље које ће да добију Свис рокетс вакцину.

„Дајемо све од себе да то буде што прије, али план је да буде почетком наредне године“, поручио је.

Како је објаснио, вирус Сарс-Цов-2 производе синтетичком биологијом, а урадили су то тако да вирус не може да се реплицира у тијелу када се убризга као вакцина.

„Вирус који ми произведемо може да уђе у ћелију, али не може да изађе из ње. Тај улазак у ћелију активира тзв. Т-ћелије убице које у ствари дају имуни одговор на дуже вријеме. Коришћењем свих протеина можемо да повећамо одбрамбени спектар имуног система“, рекао је Цмиљановић.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!