Расписан тендер за аеродром у Требињу: Комплекс би требао да обухвата око 282 хектара Расписан тендер за аеродром у Требињу: Комплекс би требао да обухвата око 282 хектара
Подијели...Предузеће Аеродроми Србије расписало је тендер за израду планске и пројектно – техничке документације за градњу Аеродрома Требиње, заједнички пројекат Србије и Републике Спрске.... Расписан тендер за аеродром у Требињу: Комплекс би требао да обухвата око 282 хектара
Подијели...


Предузеће Аеродроми Србије расписало је тендер за израду планске и пројектно – техничке документације за градњу Аеродрома Требиње, заједнички пројекат Србије и Републике Спрске.

Према пројектном задатку, локација планираног Аеродрома Требиње је око 14 км западно од центра града Требиња, у близини мјеста Талежа.

Надморска висина референтне тачке аеродрома је око 266 м, а комплекс аеродрома требало би да обухвата око 282 ха, без приступних саобраћајница.

Градња Аеродрома Требиње је заједнички пројекат Србије и Републике Спрске, а финансијер ће бити Србија, која ће и газдовати аеродромом. Вриједност пројекта је око 50 милиона евра.

Раније је најављено да би први авиони са аеродрома у Требињу могли да полете крајем 2021. године, када би од Београда до Требиња могло да се стигне за око 40 минута.

Комплекс аеродрома требало би да обухвата око 282 хектара, без приступних саобраћајница.

У тендерској документацији је наведено да су објекти нискоградње које је потребно планирати, пројектовати и изградити на аеродрому полетно-слетна стаза, стазе за вожњу, платформе, хелидром, техничке платформе за аеродромску опрему, сервисне сабраћајнице, периметарски пут и друге интерне саобраћајнице, спасилачко-ватрогасни полигон, паркинг за посетице и запослене на аеродрому, као и приступне саобраћајнице и партерно уређење.

Што се тиче објеката високоградње, градиће се терминална зграда, торањ контроле летења, ватрогасна станица, карго терминал, складиште горива са претакачком и пумпном станицом, гаража за смештај аеродромске опреме и средстава, терминал пословне авијације, хангар за ваздухоплове пословне авијације, ограда периметра аеродрома и помоћни објекти.

Пројектант ће инвеститору понудити једно од два рјешења за дужину полетно-слетне стазе – 3.000 м или 3.500 м, а њена планирана ширина је 45 метара.

Терминална зграда је планирана за 1.100 путника у вршном сату (550 у доласку и 550 у одласку), док ће чекаоница за пословне путнике имати свој посебан гејт и биће капацитета минимално 20 путника.

У другој фази изградње аеродрома планиран је и терминал пословне авијације капацитета за истовремену опслугу минимално четири лета ваздухоплова кодног слова Б, који ће се градити, као и хангар за ваздухоплове пословне авијације капацитета за истовремени смјештај минимално три ваздухоплова кодног слова Б.

Такође у другој фази изградње аеродрома градиће се и хелидром, поред платформе генералне авијације и терминала пословне авијације, а биће намијењен за потребе хитног медицинског транспорта, трагање и спасавање и пословне летове.

У тендеру се наводи да прогнозирани број авио операција од 2023. до 2037. износи 53.728 летова авиона величине до Ербасовог модела А321 (највећи ускотрупни).

Додаје се да објекти нискоградње и високоградње на аеродрому треба да буду опремљени одговарајућим електро-енергетским, против-пожарним, информационим, телекомуникационим, водоводним и канализационим системима, као и системима за климатизацију, грејање и хлађење, затим расвјетом и системом свјетлосног обиљежавања, радио-навигационим и метеоролошким системима, системима за контролу приступа, даљинско управљање и надзор, тракастим транспортерима и другим специјализованим системима неопходним за функционисање цивилног ваздушног саобраћаја на Аеродрому Требиње.

Понуде се могу послати до 17. маја у 12 часова, а отварање документације је пола сата касније у сједишту предузећа Аеродроми Србије у Нишу.

Извор: Тањуг


Подијели...

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *