Здравље

Торлак напунио прве Спутњик вакцине. Вучић сутра предаје нове дозе за Републику Српску


На институту „Торлак“ данас је извршено пуњење прве серије контролних доза руске вакцине против корона вируса.

– РФПИ и Институт за вирусологију и вакцине „Торлак“ објављују да је покренута производња руске вакцине против вируса корона спутњик ве у Србији. Овим је Србија постала прва држава у јужној Европи која ће производити спутњик ве. Производња у Србији је у складу са најстрожим стандардима – саопштио је Руски фонд за директне инвестиције.

У фонду је наглашено да ће у будућности бити могуће извоз препарата у друге државе региона.

– У складу са договорима који су постигнути између Руског фонда за директне инвестиције и Института „Торлак“ у Србији је у кратком року успјешно покренута производња вакцине спутњик ве. Србија је прва европска држава која је почела да производи руску вакцину – изјавио је директор руског фонда Кирил Дмитријев.

Он је подсјетио да се од почетка ове године препарат активно користи за вакцинацију становништва и захваљујући покретању локалне производње размјере вакцинације могу бити значајно увеcћане.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић саопштио је да производња у Србији креће од 20. маја.

Предсједник Србије Александар Вучић уручиће сутра вакцине Сепутњик ве за Републику Српску, а донацију ће преузети српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић ће вакцине уручити током посјете Институту за вирусологију и серуме “Торлак” у Београду.

Посјета “Торлаку” и уручење вакцина најављени су за 10.00 часова.

Извор:КУРИР/ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!