Друштво

Петровић: Проширујемо капацитете за лијечење у цијелој Херцеговини. Сви медицински радници биће награђени

Подијели...


Епидемиолошка ситуација у Источној Херцеговини је забрињавајућа, а све локалне заједнице предузеће додатне мјере како би се псријечило ширење вируса корона, рекао је извршни директор Савеза општина и града Источне Херцеговине Лука Петровић.

Петровић је, након састанка са представницима источнохерцеговачких општина и здравствених установа са подручја наше регије, поручио да ће у наредном периоду бити оспособљени додатни капацитети у свим локалним заједницама на овом подручју.

Он је навео да су приоритети уређење објекта старе невесињске болнице, проширење спратности Дома здравља у Билећи, набавка санитетског возила за Дом здравља у Берковићима и консолидација рада Дома здравља у Љубињу.

“Двије болнице у нашој регији су на веома добар начин одговориле на пандемију. Болница Требиње умјесто 27 кисеоничких мјеста данас има 101 и могућност пријема 168 пацијената, док Болница у Невесињу располаже са 53 кревета, од којих је њих 48 попуњено”, навео је Петровић.

Он је истакао да је очигледно да постоји недостатак одређених лијекова, попут антибиотика “Лонгацеф”, па ће у наредном периоду бити извршена додатна набавка медикамената како се не би угрозили животи обољелих од вируса корона.

“Договор је да Требиње и Гацко изнађу начин да се ти лијекови обезбиједе и да се помогне и другим локалним заједницама које то нису у могућности да ураде”, навео је Петровић.

Према његовим ријечима, сви здравствени радници на подручју источне Херцеговине биће додатно новчано награђени за сав труд и рад који улажу у протеклих дуже од годину дана у лијечењу пацијената.

“Локалне заједнице ће учествовати у суфинансирању тих награда”, навео је Петровић.

Он је казао да ће тржишна инспекција врши појачану контролу цијена како медикамената, тако и основних животних намирница.

Договор је и да се набави већа количина брзих антигенских тестова како би се спремно дочекала надолазећа туристичка сезона, док ће приоритет при вакцинисању имати и она лица која су ангажована у смјенама – попут запослених у Руднику и термоелектрани “Гацко” и Хидроелектранама на Требишњици, те у приватним производним погонима.

“За вакцинацију у овом тренутку чека око 3.500 људи, који су се пријавили. Приоритет морају да буду и ватрогасци, припадници служби заштите и спасавања, радници у Свислајон погонима”, навео је Петровић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је епидемиолошка ситуација неповољна и да је договор да се у наредном периоду доносе јединствене мјере.

“То значи да ако затварамо угоститељске објекте у Требињу и Гацку, да их затварамо и у Билећи и Невесињу”, додао је Ћурић.

Начелник Општине Гацко Огњен Милинковић казао је да је вакцинација једино рјешење да се заустави пандемија, те позвао све грађане да се пријаве за вакцине.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!