Привреда

Влада РС ограничила маржу на цијену горива у Српској

Подијели...

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, саопштило је данас Министарство трговине и туризма РС.

Уредбом се, како је појашњено у саопштењу, утврђује постојање услова за прописивање мјера непосредне контроле цијена на територији РС одређивањем максималних износа маржи које се примјењују приликом формирања цијена нафтних деривата.

– Предметном Уредбом трговцима који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литри деривата, док се трговцима који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литри деривата – додаје се у саопштењу, пише Глас Српске.

Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе, како се додаје у саопштењу, вршиће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе, у складу са овлашћењима прописаних Законом о регулисању цијена и прописом којим се уређује инспекцијски надзор.

Подсјетимо, утврдивши да постоје услови за прописивање мјере непосредне контроле цијена на подручју ФБиХ, Влада ФБиХ јуче је донијела Одлуку којим је за нафтне деривате утврдила максималне висине маржи у трговини (калкулативне цијене).

– Привредним друштвима која обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима прописана је максимална висина марже у апсолутном износу од 0,06 КМ/литру деривата, онима који обављају трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална висина марже у апсолутном износу од 0,25 КМ/литру деривата –  појаснила је јуче Влада ФБиХ.

Влада ФБиХ је саопштила да ће, у року од 15 дана од њиховог ступања на снагу, о овим одлукама обавијестити Парламент ФБиХ.


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!