Друштво

Увођење свједока ратног учешћа додатни притисак на буџет


Одлука Уставног суда БиХ о неуставности члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске могла би имати велике посљедице по Републику Српску, посебно по буџет, јер ће се уколико се по наредби Уставног суда БиХ измјени закон, учешће у рату, рањавање или погибија моћи доказивати и путем свједока.

Ипак, највећа одговорност биће на судовима, који ће, уколико до тога дође, давати коначну ријеч, односно одлучивати да ли су изјаве свједока вјеродостојне и тачне и на основу тога доносити одлуке.

“Не знам како ће се то спровести. У сваком случају настаће велики проблеми јер и данас имамо више бораца Војске Републике Српске  него што је реално било и буџет то све теже подноси. То ће бити проблем и за праве и истинске борце којима се треба и мора помоћи, а који данас добијају далеко мање него што треба, управо због великог броја оних који имају статус борца, а суштински то нису”, рекао је за “Независне” Маринко Драгишић, предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске.

Иначе, данас у Републици Српској има око 207.000 бораца, од тога 132.000 бораца прве и друге категорије, а како истичу у Организацији породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, нико нема храбрости да се с тим ухвати у коштац, мада је данас можда и касно за то.

“Ми нисмо имали проблем са доказивањем статуса. За које смо знали да су погинули у саобраћајној несрећи или у кафани, а имали су статус погинулог борца, пријавили смо за ревизију и то је завршено. Одлука Уставног суда донесена је касно и вјерујем да ће можда бити само појединачних случајева, јер је то мање-више завршено. Треба радити истинску ревизију ко је борац, а ко не, али нико неће да се ухвати у коштац с тим јер нема храбрости”, рекао је за “Независне” Вељко Лазић, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске на питање како ће одлука Уставног суда БиХ о неуставности члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске утицати на Републику Српску и њен буџет, кажу да још не могу ништа коментарисати јер одлуку нису добили.

“Одговор у погледу правних посљедица одлуке и утицај на поступак утврђивања околности војног ангажовања, рањавања, повређивања, односно погибије можете добити након што нам се предметна одлука достави”, кратко су рекли у Министарству.

Према незваничним информацијама, одредба да статус борца, рањавање или погибију није могуће доказивати путем свједока већ искључиво путем војне књижице или докумената овјерених печатом војне поште и Министарства унутрашњих послова РС, донесена је због искустава из Другог свјетског рата. Тада се статус борца могао доказати путем свједока, што је довело до тога да су статусе борца добијали и они који по годинама нису могли учествовати у рату.

Подсјећања ради, Уставни суд БиХ недавно је одлучио да одредба члана 128. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Републике Српске, која каже да изјава странке или свједока није довољан доказ за доказивање нечијег учешћа у рату или рањавање, није у складу с Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ дао је Народној скупштини Републике Српске рок од шест мјесеци да спорни члан усагласи с Уставом, те да о томе обавијести Уставни суд БиХ.

Оно што је занимљиво јесте да је још раније, односно 2009. године, Уставни суд Републике Српске донио рјешење којим није прихватио иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности идентичних одредаба Закона о правима бораца које је Уставни суд БиХ на крају прогласио као неуставне.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!