Друштво

За мјесец дана нацрт новог закона о јавним набавкама


У Парламентарну скупштину БиХ ће у наредних мјесец дана, након више одлагања, бити упућен Нацрт за нови закон о јавним набавкама, сазнају “Независне”.

Како за “Независне” кажу у Агенцији за јавне набавке БиХ, која је формални предлагач овог текста, нови закон би требало да модернизује систем јавних набавки, учини га поштенијим и транспарентнијим, али и омогући јавности пуни увид у саму процедуру јавних набавки.

“Омогућава се објава планова набавки, али и основних елемената реализације уговора на једном мјесту, у оквиру портала јавних набавки, што јавне набаве чини транспарентнијим и олакшава њихово праћење”, појашњавају они.

Кажу да су након пет и по година од почетка примјене Закона о јавним набавама, као и анализом ефеката примјене закона, уочени одређени проблеми у примјени појединих одредаба закона, те истичу да ће у новом закону бити промијењени они дијелови за које је утврђено да стварају проблеме.

“Разлози за доношење закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавама леже првенствено у томе јер је то један од 14 приоритета за добијање кандидатског статуса за БиХ и  представља  даљу хармонизацију  са директивама ЕУ 24/2014 и 25/2014, што је једна од обавеза БиХ у процесу придруживања ЕУ”, кажу они.

Неке од одредаба су, како истичу, објава планова набавки на једном мјесту, праћење реализације уговора, праћење свих промјена оригиналних уговора, стварање портала за јавне набавке који ће бити доступан свим грађанима, као и прецизније дефинисање обавеза и овлаштења службеника који воде јавне набавке.

“Предложеним измјенама и допунама се исправљају техничке грешке које су уочене, а које су настале као резултат великог броја амандмана и лошег превода са енглеског језика, постиже се хармонизација антикорупцијских мјера и  повећање транспарентности”, истичу они.

Истовремено се, како кажу, уводе боље антикорупцијске одредбе и моделира сукоб интереса према стандарду ЕУ те се номинује институт претходне провјере тржишта коју проводе уговорна тијела у сврху припреме набаве и информисања привредних субјеката о својим плановима и захтјевима у вези с набавком.

Очекује се да ће овим новим законом, ако буде усвојен у овој форми, бити омогућено равноправно учешће свих субјеката у јавним набавкама и биће спријечен преференцијални третман изабраних фирми које су блиске појединим политичким структурама, што је сада велики проблем. Подсјећамо и на текст “Независних” од прије пола године у којем смо истакли да је услов за добијање средстава од гранта од девет милијарди евра за западни Балкан нови закон о јавним набавкама, усклађен с европским стандардима.

У Канцеларији ЕУ за “Независне” истичу да очекују од Парламентарне скупштине БиХ да хитно усвоји тренутно предложене измјене с циљем даљег усклађивања бх. законодавства у области јавних набавки са Директивама ЕУ о јавним набавкама из 2014. године.

“Истовремено, ЕУ наставља да подржава Агенцију за јавне набавке БиХ и друге учеснике у овој области како би се осигурало даље постепено усклађивање са правном стечевином ЕУ у оквиру процеса приступања. Такође подсјећамо на важност поштивања одредаба из Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ које се тичу преференцијалног третмана домаћих понуђача”, нагласили су у овој канцеларији.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!