Држава

Психолози: Нисмо у “локдауну”, ми смо у “нокдауну”

Подијели...


Психолози истичу да је у БиХ изгубљена контрола над пандемијом, а људи су збуњени и изгубљени.

Сарајевски психолог Чедомир Новаковић сматра да људима не пада тешко “локдауну”, јер је већина с ових простора у “нокдауну”.

“Стање у друштву, гледано с аспекта општег здравља, привредног раста или привредне структуре, па и с аспекта проблема у здравству, школству и, на крају, с аспекта односа међу људима, изразито је лоше. Најтеже нам падају ограничења праћена конфузним објашњењима. Имамо иступање појединих службеника, који би требали имати аргументе и износити их грађанима на приступачан, нормалан и смирен начин”, рекао је Новаковић за сарајевски “Дневни аваз”.

Сматра да особе које нису стручне не требају иступати пред народ и “копрцати” се пред камерама те да због тога немају повјерење грађана.

“Људи су истрауматизовани и слуђени. А када је особа слуђена, онда има више негативних примисли и емоција у себи него позитивности. Појединци су дисфункционални и веома тешко прихватају све што им погоршава опште стање, које је, иначе, катастрофално”, појашњава Новаковић.

Да је ситуација компликована и да је контрола изгубљена, сматра Марко Ромић, психолог у Центру за ментално здравље у Мостару.

“Људи су збуњени, узнемирени. Ниво стреса је повећан, а посебан проблем је што сада немамо никакав увид у то до када би све могло трајати. Прошла је година, а сада смо у горем стању него што смо били на почетку. То, наравно, утиче на ниво стреса, а то значи да се код оних који су имали неке проблеме на плану менталног здравља, напримјер разне симптоме анксиозности и стања депресије, сада то, нажалост, само интензивира”, истиче Ромић.

Ријеч “катастрофа” можете чути сваки дан на сваком мјесту, у сваком иступању. То је најчешће пројектована ријеч посљедњих година. Људи се заиста плаше сваке прогнозе јер нико нема аутентично објашњење – рекао је психолог Новковић.

Извор:МОНДО


Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!