Гацко

Отпуштено 38 радника из Општине Гацко. Одлуку донијела Управна инспекција


Из општинске управе Гацко биће отпуштено 38 радника због неправилности које је утврдила Управна инспекција Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, саопштено је из кабинета начелника општине Гацко Огњена Милинковића.

Како је напоменуто, наведени радници су приликом заснивања радног односа „доведени у заблуду“, а буџет општинске управе у финансијско оптерећење и немогућност функционисања.

Ти радници су, истакнуто је у саопштењу, злоупотријебљени у сврху личних и политичких интереса у предизборној кампањи, те да се њихова злоупотреба од истих актера наставља и данас, што је могло изазвати несагледиве посљедице по општину.

Из кабинета начелника општине Гацко навели су да се више од 50 радника све вријеме водило на списку запослених, а боравили су чак и у другим државама.

„Свим незаконитим радњама ћемо стати у крај, а ово је почетак процеса“, поручио је Милинковић.

Милинковић је рекао да је опредијељен да у потпуности поштује законске процедуре, те ће у наредном периоду настојати да се нађу рјешења за све који желе да раде.

Он је навео да је доласком на мјесто начелника општине Гацко знао у шта се упушта и да ће пут ка оздрављењу и уређењу општине бити пун препрека, „поготово од оних који су у претходне двије деценије кроз задовољавање личних интереса разваљивали како општину, тако и све општинске установе“.

„Затекао сам стање које је горе него у најгорим пројекцијама које сам правио и дуг општине већи од 10.500.000 КМ, који из дана у дан расте. Старе обавезе и уговори непрестано пристижу, јер се нису књижили када је створена обавеза, већ када је било средстава за плаћање“, напоменуо је Милинковић у саопштењу.

Милинковић је додао да је овакво понашање довело до немогућности утврђивања тачне висине створених обавеза општинске управе Гацко.

У саопштењу се наводи да је претходни начелник новац предвиђен за плате радника потрошио на реализацију одређених „спорних“ уговора, чиме је новац за плате запослених за два мјесеца у 2020. години утрошен у друге намјене.

„Општинску управу сам затекао са 232 запослена радника по разним основама, гдје су приликом запошљавања, поготово у техничком мандату и пред изборе, кршене законске норме и у општинску управу и установе запослено више од 100 радника без распореда и без стварне потребе за њиховим ангажовањем, чиме је угрожен рад свих установа и примања свих запослених у општинској управи“, навео је Милинковић.

Испред зграде општине Гацко данас су се на мирном протесту окупили радници општинске управе којима су додијељена рјешења о престанку радног односа јер нису имали уговор о сталном запослењу.

Овакву одлуку за њих 38 донијела је Управна инспекција.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!