Наука

Рангирају се високошколске установе у Српској

Подијели...


Друга сједница Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању, којом предсједава министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, данас је донијела и конкретне одлуке у борби за унапређење квалитета високог образовања у Републици Српској.

У Српској ће се по први пут установити систем рангирања квалитета високошколских установа по међународним стандардима. Ова ранг листа ће служити послодавцима приликом запошљавања, али и будућим студентима приликом одабира вишокошколских установа (ВШУ).

Прихваћен је акциони план свеобухватне контроле рада ВШУ у Републици Српској. Универзитети, факултети и високе школе чека детаљан преглед – од усклађености конститутивних аката са позитивним прописима до контроле издатих диплома. Према свим негативним појавама држава ће имати нулти степен толеранције, а санкције ће имати широк распон: од новчаних казни за мање до обуставе рада и кривичног гоњења за теже повреде закона.

Од данас је у функцији и и-мејл negativnepojave@mnrvoid.vladars.net путем које свако ко има индицију о негативним појавама може да се обрати Комисији. Већ сада је отворено неколико истрага од стране полиције и поступака од стране инспекције против одређених високошколских установа у Српској по пријавама које су дошле на адресу Комисије, изјавио је Рајчевић на конференцији за новинаре.

Влада Републике Српске је на сједници одржаној 28.01.2021. године донијела Одлуку о формирању Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Републици Српској.

Задатак Комисије је заједничко, континуирано и координисано дјеловање у циљу борбе против негативних појава и високом образовању, односно јачање интегрисаног приступа дјеловања свих укључених сектора у процесу реформе високог образовања и обезбјеђења квалитета високог образовања.

Извор: ВЛАДА РС


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!