Црна Гора

Министарка просвјете у Влади ЦГ забранила куповину поклона учитељицама и наставницама


Министарство просвјете, науке, културе и спорта, на чијем је челу Весна Братић, наложило је директорима основних школа да спријече организовање куповине поклона за 8. март учитељицама и наставницама и тиме прекину праксу која већ годинама важи у васпитно-образовним установама, пише Дан.

У допису, који је упућен директорима 2. фебруара, наводи се да су се Министарству просвјете обратили родитељи „приговором да се анимирањем путем вибер група скупљају новчана средства од ученика у сврху куповине поклона поводом одређених датума”.

У допису Министарства који потписује државни секретар Мирослав Анђелић од директора се тражи да у сарадњи са наставницима спријече ове активности, будући да се оне не односе на васпитну и образовну функцију школе.

Директорима је још једном скренута пажња да не смију дозволити ни продају додатне литературе у школама.

Према оцјени Слободана Савовића из Синдиката просвјете, одлука министарства да забрани куповину поклона за 8. март учитељицама и наставницама је само на први поглед строга и хладна.

“Треба знати да је овај вриједни празник наших уважених колегиница дама претходних година обесмишљен кичом и такмичењем ко ће купити скупоцјенији поклон и на тај извитоперен начин изразити љубав и пажњу. На страну то што су прегршт каранфила завршавали у контејнерима или згажени на улици. Поента је била да се љубав и пажња могу исказати новцем и поклоном. То је био типичан производ конзументског друштва. Знам да су и тада моје даме, моје колегинице браниле ученицима куповину скупоцјених поклона. Дакле, подржавам сваку одлуку која ће одвратити ученике од конзумације љубави и пажње кроз материјалне поклоне и сваку одлуку која ће вратити сјај и значај љепоти и вриједности нашим драгим колегиницама”, казао је Савовић за Дан.

У Удружењу Родитељи кажу да су мишљења подијељена око ове одлуке.

Кристина Михаиловић из Удружења наводи да потез Министарства генерално није лоша одлука, али да има један број родитеља који сматрају да за тим није било потребе.

“Неки родитељи не виде ништа лоше у томе. Било је приговора ранијих година и притужби чак зашто се скупљају паре за поклоне. Људи су се жалили да неко нема новца за поклоне, а сада када је министарство донијело одлуку да се то не ради, имамо опет жалбе. Погледајте само коментаре на нашој објави на Фацебооку, мишљења су јако подијељена”, каже Михаиловић за Дан.

Коментари различити

У групи Родитељи на Фацебооку мишљења су шаренолика, од „хвала Богу” да се стаје са праксом сакупљања новца за поклоне за 8. март, до тога да одлука „смисла нема”.

Једна мајка, Тамара Маџгаљ, пита се на који начин ће јој директор школе забранити, да учини знак пажње женама које проводе вријеме са мојим дјететом, које раде на усавршавању мог дјетета као личности,у образовном и васпитном смислу.

Одувијек се 8. март обиљежавао, не видим разлог зашто не би и даље прокоментарисала је она.

На другој страни, Николина Чавор каже да је створена пракса да сви купују поклон учитељици/наставници и тако се родитељи, који можда немају довољно новца ни за основне ствари, стављају у незавидну ситуацију.

Извор: ДАН

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!