Привреда

БиХ мора да се одрекне производње енергије из „прљавих извора“


Европска комисија отворила је у Бриселу Канцеларију за енергетску транзицију западног Балкана, чији је циљ помоћи БиХ и осталим земљама у региону да престану енергију производити из прљавих извора.

Овај пројекат ће се спроводити у склопу Европске зелене агенде, с циљем да до 2050. године Европа престане емитовати више гасова који изазивају климатске промјене него што их апсорбује.

Како је објашњено у Европској комисији, циљ је да се омогући праведна транзиција уз европска средства, а модел би био заснован на искуству које је ЕУ остварила протеклих неколико деценија у транзицији земаља унутар ЕУ ка чистијим изворима енергије.

„Независним“ су појаснили да су региони у БиХ обухваћени овим пројектом Тузлански и  Средњобосански кантон те општине Угљевик и Гацко. Осим над западним Балканом, ова канцеларија ће имати надлежност и над украјинским подручјима у којима доминира прљава енергија попут угља.

„Европска комисија сарађује на овој иницијативи с међународним партнерима, укључујући Свјетску банку, Европску банку за обнову и развој, Секретаријат Енергетске заједнице, Национални фонд за заштиту животне средине Пољске, као и Европским колеџом Натолин“, истакли су они.

О проблему штетних гасова, загађења и смртности изазване сагоријевањем угља, мазута и других штетних материја протеклих мјесеци су писали европски медији, а на ову тему су указивали и у Делегацији ЕУ, наглашавајући да више од 3.500 људи у БиХ годишње умре због посљедица лошег квалитета ваздуха.

Примјера ради, они указују да електране на угаљ на западном Балкану емитују чак 2.000 одсто више сумпор-диоксида и ситних честица него просјек централа у ЕУ, а 16 термоцентрала на западном Балкану инсталиране снаге осам гигавата емитује више загађења него свих 250 централа у ЕУ.

У Секретаријату Енергетске заједнице кажу да су се земље западног Балкана у оквиру Берлинског процеса на самиту у Софији у новембру прошле године обавезале да ће слиједити европски план декарбонизације и постизање неутралности у овим честицама до 2050. године.

„Својим потписима шест земаља западног Балкана обавезало се да ће увести плаћање емитовања угљеника у складу са Шемом за трговање честицама и смањити, а постепено укинути субвенције за угаљ“, кажу они.

Мирза Кушљугић, предсједник Регионалног центра за одрживу енергетску транзицију из БиХ, за „Независне“ каже да је и БиХ потписала да ће пратити европски план декарбонизације и постизање енергетске неутралности до 2050. године. Он истиче да ће БиХ не само из ових разлога већ и због све веће економске неоправданости у наредним годинама и деценијама прљавих извора енергије морати да се прилагођава новим трендовима. Свака општина, како истиче, мораће наћи локалне предности и прилике да из енергетске транзиције оствари и економску корист. Примјера ради, како каже, електроенергетска мрежа у саставу термоелектрана ће се моћи прикључити на обновљиве изворе енергије, а неке општине би се могле фокусирати и на производњу водоника као горива будућности.

„Све већи број грађана увиђа штетност по здравље термоцентрала и других енергетских постројења која испуштају штетне материје и то је шанса да се промијени свијест“, каже он и додаје да је управо с тим циљем отворена Канцеларија за енергетску транзицију.

Подсјећања ради, „Независне“ су у новембру прошле године писале да су бх. власти обавијестиле Енергетску заједницу да је почела активност на енергетској транзицији, која укључује транзицију од прљавих и штетних извора енергије ка изворима енергије на обновљивој основи.

Како су тада потврдили „Независним“ у овој организацији, БиХ је почела с развојем интегралних методолошких алата за консултације на Нацрт националног плана за енергетику и климу 2030. године, а Секретаријату је послат први нацрт за неформални преглед.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...
Прикажи још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!