Србија

Порфирије Перић је 46. патријарх српске Православне Цркве

Подијели...


Митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић изабран је за новог патријарха СПЦ, јавили су медији.

Осим Порфирија кандидати за новог патријарха били су владика бачки Иринеј и епископ бањалучки Јефрем.

Митрополит загребачко љубљански Порфирије данас је изабран за 46. насљедника на трону Светог Саве, када је његово име из јеванђеља извукао монах Матеј, а преостала два кандидата су добила подршку од 36 чланова Сабора.

Његов избор огласила су и звона са Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду.

Претходно су владике тајно гласале и избор свеле на три кандидата, чија су имена стављена у коверту, па у Јеванђеље, одакле је једно име извучено као нови патријарх.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

Сабором је предсједавао епископ сремски Василије, а присуствовало је 36 од укупно 39 владика.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Ко је Порфирије Перић?

Нови патријарх Српске православне цркве је досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић.

Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину.

На крштењу је добио име Првослав. Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију “Јован Јовановић Змај”, завршио је у Новом Саду 1980. године.

Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Прије тога замонашен је у манастиру Дечани,а по завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину где је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха.

“Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свијету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Нијемац – он је љубав, а Црква није на овом свијету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човјека који се не пита о смислу својег постојања”, рекао је Порфирије једном приликом објашњавајући зашто је постао монах.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном засједању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију “Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста” на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савјет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Своје стручне богословске радове је објављивао у часописима у земљи и у свијету.

Извор: НЕЗАВИСНЕ


Подијели...

Повезане вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!