Федерација БиХ

Од 20. маја у Федерацији БиХ почиње примјена забране пушења на јавном мјесту

Од 20. маја у ФБиХ ступа на снагу Закон о забрани пушења на јавним мјестима

У Федерацији Босне и Херцеговине од 20. маја ове године на снагу ступа Закон о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских и осталих производа за пушење којим се пушење забрањује у свим затвореним јавним просторима, мјестима рада и у јавном превозу.

Закон је изгласан у марту 2022. године, а предсједник ФБиХ Маринко Чавара потписао је закон 18. маја 2022. године.

Из Удружења ПРОИ, које се залагало за забрану пушења, су објаснили да за три мјесеца на снагу ступа дио закона за физичка лица, а да за угоститељске објекте и индустрију остаје период прилагођавања од још шест мјесеци.

Биће упозоравања, али неће бити кажњавања док се не успоставе сви додатни подзаконски акти, рекла је Јасмина Чекрић из Удружења ПРОИ, која је и члан Федералне комисије за контролу употребе дувана, дуванских и осталих производа за пушење.

Чекрић је навела да се пушење забрањује и у приватним средствима превоза у којим се налазе малољетне особе.

Пушење ће бити дозвољено у посебним, за пушаче одређеним просторима за смјештај гостију, у складу са прописима о угоститељској дјелатности, о чему мора бити истакнута ознака о дозволи пушења, истакла је Чекрић.

Према њеним ријечима, угоститељи ће током периода прилагођавања од шест мјесеци моћи да упозоре госта о забрани пушења и да евентуално одбију да га услуже уколико гост не послуша упозорење.

Казне прописане законом почеће да се наплаћују након истека 12 мјесеци од почетка примене закона, односно од дана ступања на снагу подзаконских аката донесених на основу закона.

Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!