Мостар

Након 12 година Мостар добио новог градоначелника Мариа Кордића


Град Мостар је добио новог градоначелника – Марија Кордића, кандидата ХДЗ БиХ за ову функцију.

Тако је град на Неретви послије 12 година добио новог градоначелника, а Кордић ће замијенити Љубу Бешлића.

Кордић је, чим је побиједио, рекао да ће своју снагу и енергију уложити у рад како би у миру одгајали дјецу, те замолио за стрпљење и помоћ вијећнике.

„Мени је важно да радимо као једно, да будемо као једна душа. Од мене можете очекивати да ћу бити мотор града. Од вас очекујем кад имате какву потребу и сугестију да ме слободно контактирате јер очекујем да радимо као једно. Мислим да је функција градоначелника да буде први међу једнакима“, поручио је Кордић вијећницима.

Мостар је имао и ватромет поводом избора новог градоначелника.

Кордић је побиједио кандидата Коалиције за Мостар Златка Гузина освојивши 17 гласова. Гузин је освојио 16 гласова вијећника у Градском вијећу. Два листића у трећем кругу гласања су била неважећа.

Кордићу је честитао и протукандидат Златко Гузин, рекавши како је задовољан што он и његов колега лијечник нису упали у политикантство.

Иначе, с обзиром на то да ни Гузин ни Кордић ни у трећем кругу гласања нису имали 24 гласа, односно двотрећинску већину, према тумачењу ОХР-а из 2009. године, за побједу је довољна проста већина.

Кордић је, иначе по струци љекар, директор Дома здравља Мостар и ново лице у политици овог града.

Вијећници су данас у другом кругу тајним гласањем 17 гласова дали Марију Кордићу, а 14 Златку Гузину, док су четири гласачка листића била неважећа.

Сједници је присуствовало 35 вијећника.

Подсјећамо, из утрке за позицију градоначелника раније су испали кандидаткиња Бх. блока Ирма Баралија, која је добила два гласа, и Арман Залихић (СДП), који није имао ниједан глас.

У Градском вијећу ХДЗ има 13 вијећника, Коалиција за Мостар 11, СДП три, Хрватска републиканска странка три, Наша странка два, Прва мостарска партија два и Српска листа „Остајте овдје“ једног.

С обзиром на то да је нови градоначелник Мостара из реда хрватског народа, предсједавајући Градског вијећа Мостара умјесто недавно изабраног Ивана Зеленике бит ће Салем Марић из Колације за Мостар јер по Статуту града Мостара предсједавајући Градског вијећа и градоначелник не могу бити из истог народа.

Марио Кордић и раније је „Независним“ рекао да очекује позицију јер је ХДЗ побједник на овим изборима и има пуни легалитет на избор градоначелника.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!