Мостар

Мостар данас добија градоначелника


У Мостару је почео наставак сједнице Градског вијећа на којој би се требао изабрати градоначелник града на Неретви.

Славен Беванда, вијећник, казао је да су добили упозорење од ОХР те уколико би наставили јавно бирати и гласати дошли би у ситуацију да избори буду поништени.

Вијећник Дамир Шуњић осврнуо се на оно што се дешавало између сједница, додавши да није ништа урађено на консултацијама, него да се врши приотисак на вијећнике Ирму Баралију, Велибора Миливојевића и  Бошке Чавар.

„Разумијем ваше фрустрације, немате већину, ваш кандидат нема највећи борј гласова за градоначелника. Сматрам да смо довољно мудри и рационални да одлуке доносимо овдје, а не да на консултације идемо у Сарајево или негдје друго. Позивам Градско Вијеће да се јасно одреди и  јединствено стане у заштиту вијећника“, каже Шуњић.

Салем Марић, замјеник предсједавајућег Вијећа, рекао да је изненађен оваквим почетком сједници и да је ово било припремљено.

„Молио бих да идемо даље без враћања на неке ствари“, казао је Марић.

Иван Зеленика, предсједавајући Градског вијећа, рекао је да треба остати на трагу онога што је Марић предложио, те да се изјасне о приједлогу Шуњића да се изјасне и подрже осуду притисака на вијећнике.

Арман Залихић, вијећник, казао је да је наставак на петој тачки и да треба наставити сједницу и ово изјашњавање нема везе с тачком дневног реда, те да то овај закључак буде допуна дневног реда.

Договорено је да се након окончања избора градоначелника Мостара вијећници изјаснити о томе да осуђују притиске на поједине вијећнике.

Зеленика је рекао да наставак почињу дописом Високог представника, те да су писмо сви вијећници добили на маил, те  нагласио суштину  писма да се подузму кораци да се усагласи избор са одредбама Статута.

Залихић је казао да је ОХР тумач Статута зато што га је он написао.

„Инцко је написао да јавно гласање није у складу са Стаутом, зато што је гласање тајно. Ми би данас требали донијети закључак да се гласање са прошле сједнице стави ван снаге, јер прошли пут нисмо имали  Комисију за именовање“, рекао је Залихић.

Приједлог вијећника БХ Блока да се избор за градоначелника са прошле сједнице поништава и да се креће у нови избор градоначелника.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!