Друштво

Закон о мобингу на послу ће добити подршку


Подршка закону о заштити од узнемиравања на раду, који ће се у форми нацрта у Народној скупштини Републике Српске (НС РС) наћи сутра, стиже из посланичких клубова, те, очекивано, од синдикалаца, а ни послодавци немају ништа против.

У овом законском рјешењу узнемиравање на раду је дефинисано као свако понашање према раднику, групи радника или послодавцу које може нанијети штету физичке, психичке или сексуалне природе.

„Узнемиравање на раду може бити једнократно или континуирано, активно или пасивно поступање, између радника или између радника и претпостављених, радника над претпостављеним или упућено од трећих лица с којима радник долази у контакт у обављању својих послова. Узнемиравање на раду је и подстицање, издавање налога или навођење других на вршење радњи узнемиравања на раду“, наводи се у овом документу.

Радњама узнемиравања на раду, између осталог, сматрају се физички напад или пријетња физичким нападом, вербално нападање, обраћање уз вику, пријетњу или вријеђање, непримјерено јавно коментарисање личних својстава и особина радника, упућивање вулгарних коментара итд.

Игор Жунић, предсједник Клуба посланика СНСД-а, истакао је за „Независне новине“ да ће ова странка подржати усвајање овог закона.

„Дуго и ми учествујемо у разговорима и са послодавцима и са Синдикатом. Ја се надам да ћемо наћи једно најоптималније рјешење да заштитимо раднике на прави начин, да то не остане само форма на папиру, већ да буде примјењиво и да радници знају да су тим законским рјешењем заштићени“, истиче Жунић.

Зелено свјетло усвајању закона о заштити од узнемиравања на раду даће и посланици СДС-а у парламенту Српске.

„У сваком случају ћемо подржати тај закон. Радници немају ни дио права која имају запослени у развијеном свијету“, каже Миладин Станић, предсједник Клуба посланика СДС-а.

И Костадин Васић, предсједник Клуба посланика Уједињене Српске, рекао је за „Независне“ да ће то законско рјешење подржати.

„У сваком случају, треба заштитити раднике на раду и мислим да су у овом моменту угрожени и више него што је јавност с тим упозната. Такав закон је веома битан Српској, ми ћемо га подржати, с тим што ћемо дискутовати о томе да ли има нешто да се доради“, рекао је Васић.

И Перица Бундало, предсједник Клуба посланика ПДП-а у НС РС, наглашава да овакво законско рјешење заслужује подршку.

„Ми, уобичајено, на дан прије одржавања сједнице НС РС одржимо сједницу Клуба и доносимо одлуку, односно заузимамо став какав ћемо представити на пленуму, тако да још ништа унапријед не могу рећи. Али у сваком случају, идеја је добра и добро је да овакав закон имамо. Видјећемо да ли нацрт треба да буде дорађен, поправљен, али у сваком случају, заслужује подршку“, рекао је Бундало.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске, истиче да је обавеза Српске да донесе овај закон и да се ова област уреди, јер је веома важна за нормално функционисање у оквиру привредних субјеката.

„Влада је усвојила тај документ у форми нацрта и упутила га у НС РС. Очекујем да и позиција и опозиција гласају за овај закон, јер је веома важан“, истакла је Мишићева за „Независне“.

Добије ли нацрт овог законског рјешења зелено свјетло у скупштинским клупама, што ће се, по свему судећи, догодити, слиједи јавна расправа па израда приједлога и потом коначно усвајање закона. Мишићева каже да је веома важно да до краја јуна, прије љетне скупштинске паузе, овај закон буде усвојен.

„Ми очекујемо да већ од 1. јула 2021. закон ступи на снагу“, истакла је Мишићева.

У пословној заједници кажу да је у питању закон који им не представља проблем.

„Сматрамо да нема потребе за његовим постојањем, али смо га прихватили да буде такав иако не очекујемо, бар у приватном сектору, да дође до било каквих промјена, јер, по нашим процјенама, највећи дио таквих дешавања је у јавној управи. Мислим да нема никаквог разлога да тај закон не буде усвојен, текст смо усагласили Синдикат, Влада и ми“, рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Српске, за „Независне“.

Буде ли коначно усвојен закон о заштити од узнемиравања на раду, биће то први пут у историји Српске да добија законско рјешење које детаљно третира ову област.

Извор:НЕЗАВИСНЕ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!