Политика

„УМОРАН САМ ОД СВЕГА“ Додик поручио да Српска са антипатриотском опозицијом не би трајала ни шест мјесеци


Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да би волио да постоји окупљање свих политичких актера у Српској око важних националних тема, али да види да то није тако.

Он је изразио увјерење да, уколико странци заједно са антипатриотском и антинационалном опозицијом евентуално успију добити власт, Република Српска неће постојати за шест мјесеци.

– Биће провизориј који се зове тако, али је неће бити по суштини. Довољно је само да донесете четири или пет закона, који су и сада у орбити, и готово. Хоћу да упозорим народ, имаће изборе, па нека бира, а моје је да објасним шта нас чека – рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је истакао да не тражи више никакву подршку, да је уморан од свега, те да се након болести запитао зашто му све то треба. “Зашто ја све ово радим? Зато што имам одговорност према историји, свом народу и свим људима”, поручио је Додик.

Додик је навео да има информације да су појединци, који су водећи људи политичких партија у опозицији, нудили новац како би прешли у власт, те истакао да он никада никоме није нудио новац за политички ангажман, иако га сви оптужују за то.

– Никада никоме нисам понудио, нити имам или располажем тим новцем, шта год неко мислио о томе. Свјестан сам да постоји нека врста те приче, али то није тако – рекао је Додик.

Додик је истакао да је за њега политички ангажман окупљање око неког дјеловања и активности.

– Ако процијеним да неко није у оквирима оног што ми мислимо да је политика, тог новца нема за којих бих га примио да буде дио нашег тима – додао је Додик.

Додик је нагласио да поједини медији дезинформишу, подмећу лажи и неистине, како би се пажња јавности скренула са битних тема.

– Битно је када неко каже република БиХ, која не постоји. Она је за нас непријатељска, никада се не смије десити Србима, који морају остати са јачом Републиком Српском на овим просторима и не могу да прате туђе концепте, него морају да имају свој, а ја вјерујем да ми имамо свој концепт – нагласио је Додик.

Он је упозорио да информације које добија указују на то да је циљ Европе да начини одрживу државну структуру на нивоу БиХ, која ће се лако прилагодити захтјевима ЕУ.

– Одржива државна структура значи смањити овлаштења Републици Српској. Е, такав европски пут ми морамо да одбијемо, шта год то значило, јер у томе има пуно подмуклих ствари, које на почетку изгледају бенигно, а на крају су веома проблематичне – рекао је Додик.

Када је ријеч о поновљеним изборима у Добоју и Сребреници, Додик истиче да су се ове двије локалне заједнице нашле на одстрелу Централне изборне комисије (ЦИК), која је уз то и нелегитимна.

– У Сребреници на изборни дан није било ниједне жалбе у року који је предвиђен за то, што значи да нико није имао права да покреће даљи поступак јер се нико није жалио – рекао је Додик, који је и лидер СНСД.

Он је оцијенио да је то политичка одмазда, у којој СДС и ПДП жртвују одређене интересе Републике Српске.

– Веома је важно у народном и националном смислу да добијемо начелника и власт у Сребреници јер је она спекулативно мјесто, планетарно познато по спекулацијима у вези са неким догађајима тамо – напоменуо је Додик.

Додик је подсјетио и да је Велика Британије, прије око годину дана, отварајући документе своје обавјештајне службе, саопштила у једном документу да руководство Републике Српске није организовало дешавања у Сребреници.

– Ријеч је о међународној причи која је монтирана, како би то био основ за сталне нападе на нас, на Републику Српску, која је њима, као и Американцима у то вријеме, била привремена. Сматрали су да ће разним врстама притисака доћи до тога да ћемо да спласнемо, да нестанемо, а онда се појавио тамо неки Додик. Ја сам за њих сада најгори – рекао је Додик.

Коментаришући наводе о рушењу предсједника Србије Александра Вучића, Додик је поновио да је та прича измишљена у периоду када због болести мјесец дана није био политички активан.

– Зашто бих ја рушио Вучића када имам добру сарадњу са њим? Немам никакву потребу за тим, нити то чиним и потпуно ми је дегутантно да причам на ту тему. Цијеним и поштујем Вучића јер жели да помогне и има осјећаја према Србима и Републици Српској, показало се, највише од свих предсједника Србије – рекао је Додик.

Додик је истакао да нема ништа са политичким изјавама Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и цијеле Њемачке Григорија, те да сматра да владике и свештеници не треба да се мијешају у политику, јер она припада држави.

Према Додиковим ријечима, постоје људи који покушавају да заробе медијски простор разним неистинама и лажима, а једна од тих тема је и икона која је поклоњена руском министру спољних послова Сергеју Лаврову, за коју се тврди да је украдена, иако нигдје нема доказа за то.

– У Тужилаштво сам јуче ишао као свједок, а не као окривљени. Украјина никада није ставила тај предмет као предмет потраживања и он није припадао ниједној украјинској институцији – указао је Додик и додао да ова дешавања у вези са иконом нису утицала на односе Републике Српске и Русије.

У јануару раст прихода, слиједи значајан инвестициони циклус

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је поносан на све што Република Српска ради у економском смислу, као и на чињеницу да је у јануару наплаћено 10 одсто више прихода него у истом мјесецу прошле године, који је био рекордан.

Додик је нагласио да ће се са процесом вакцинације интензивирати наставак започетих пројеката, међу којима је и изградња термоелектране “Угљевик два” и хидроелектране “Мрсово”.

– Пандемија је одгодила све инвестиционе планове првенствено због дислокације одређених ставки на медицински сектор, гдје су трошкови огромни. Трошкови Републике Српске током пандемије ће сигурно прећи 600 до 700 милиона КМ ванредних средстава – рекао је Додик.

Говорећи о започетим инвестицијама, Додик је истакао изградњу ауто-пута од Вукосавља према Бијељини, изградњу обилазнице око Добоја, као и градњу нове модерне болнице у Добоју.

Додик је подсјетио да ће у договору са Владом Србије почети градња изузетно важних хидроенергетских објеката, међу којима је хидроелектрана “Бук Бијела”, затим хидроелектране “Паунци” и “Фоча”.

– “Бук Бијела” је у фази завршних припрема за почетак градње. Имамо индиције да ће бити одобрена средства Извозне банке Кине за ауто-пут од Бањалуке према Купресу. Мислим да ће процедура бити завршена у наредних неколико мјесеци – изјавио је Додик вечерас за РТРС.

Он се осврнуо и на планирана улагања у даљи развој Универзитетског клиничког центра Републике Српске, истичући да подржава градњу гаражног комплекса, реконструкцију преосталих организационих јединица, изградњу онкологије и много чега другог.

Крајњи планови су, каже Додик, да се на Паприковцу изгради зграда Средње медицинске школе и Медицинског факултета.

– Ми смо до сада у УКЦ уложили више од 200 милиона евра. То није ишло на терет медицинског сектора него је искључиво плаћано из средстава Републике – рекао је Додик и додао да је почела и реконструкција болнице у Зворнику.

Додик је навео да ће ово бити значајан инвестициони циклус, те да ће почети да расте бруто домаћи производ (БДП) у Републици Српској.

Он каже да се Република Српска, за разлику од већине европских земаља, у пандемији није одлучивала за потпуна затварања, те да се и у најтежим временима одржавао привредни живот.

– Показатељи за прошлу годину говоре да смо ми имали добре одлуке. Наравно да је пао БДП и индиректни порези, али су зато директни порези које ми наплаћујемо порасли. Плате нису расле у јавном сектору, али су расле изван њега и повећање тих плата је довело од раста просјечне плате на 1.000 КМ – истакао је Додик.

Додик је рекао да ће се чим буде било могућности тражити начин да се неким накнадама подрже здравствени радници, али и да се покуша помоћи просвјетарима, полицији и другима.

Он је нагласио да ће Влада водити рачуна о свим градовима, те наставити да гради Бањалуку онако како је то замишљено.

– Нећемо проводити планове неких који сада кажу да треба зауставити изградњу моста. Ми ћемо градити мостове и Бањалуку у оном дијелу који можемо као Влада и као власт Републике Српске, заједно са нашом одборничком групом у самом граду – напоменуо је Додик.

Додик је потврдио да у Републици Српској неће бити поскупљења струје, иако је њена цијена најнижа у региону и Европи.

– Знамо да због тога трпи “Електропривреда” и зато ко напада то предузеће треба да зна да смо и у условима потребе његовог развоја свјесно ишли са ниском цијеном електричне енергије. Њена потрошња је сада смањена због вируса корона, јер је мања производња великих индустрија, али и због много чега другог – рекао је Додик.

Додик је навео да је у тим околностима произвођачка цијена струје нарасла, те да постоје објективна потреба да и цијена струје расте.

– Али те објективне потребе “Електропривреде” нису изнад објективних потреба становништва, које тражи да ово вријеме кризе и пандемије преживи на начин да не буде наново оптерећено – поручио је Додик.

Извор: ЕУРОБЛИЦ

Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!